«Στην προσπάθεια να πείσουν τη νεολαία πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη σημερινή κατάσταση, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ επιμένουν, χωρίς δισταγμό, ότι αν ο λαός και η νεολαία το επιλέξουν, έχουν τη δύναμη να χτίσουν πραγματικά έναν τέτοιο κόσμο που περιγράφουν οι στίχοι του κομμουνιστή Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ “ Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “ θα χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό γεμάτο ελπίδα”, τον σοσιαλισμό» τονίζει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες των κεντρικών τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αττική στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον (19-21 Σεπτ. 2019).
Σημειώνεται ότι το Σάββατο θα μιλήσει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Ως προς το μήνυμα που απευθύνει η ΚΝΕ στη νεολαία ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει ότι «Έξω από τον αγώνα υπάρχουν μόνο ήττες και συνεχείς απογοητεύσεις. Μόνο όταν ο λαός και η νεολαία βγαίνει στο προσκήνιο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πραγματική αλλαγή της κοινωνίας για να φέρει τα πάνω κάτω».
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Αμπατιέλος μιλά για την συμμετοχή 38 οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο, ενώ τονίζει ότι η παρουσία στο Φεστιβάλ Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Κύπρο, την Τουρκία και όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής «στέλνει ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στους οποίους εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ».
Επισημαίνει ακόμα ότι «το Φεστιβάλ αποτελεί, εδώ και μια δεκαετία, κορυφαία έκφραση του αγώνα για να μείνει το Πάρκο Τρίτση ανοιχτό στον λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάθε χρόνο, η εθελοντική εργασία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, ο καθαρισμός και ο καλλωπισμός του χώρου πριν και μετά το Φεστιβάλ του δίνουν πνοή».
Ο Ν. Αμπατιέλος, τέλος, προβαίνει σε μια αποτίμηση του «ταξιδιού» του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή σε όλη την Ελλάδα, ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τις συναυλίες και τις συζητήσεις που θα γίνουν τονίζει ότι είναι ένα πρόγραμμα «που έχει πολλά “ να δώσει” σε κάθε νέο και νέα που θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Αμπατιέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΡ: Ποιο είναι το σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και γιατί το επιλέξατε;
ΑΠ: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “ θα χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό γεμάτο ελπίδα”, τον σοσιαλισμό».
Με αιχμή τους στίχους του κομμουνιστή Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, επιδιώκουμε να απαντήσουμε στις αγωνίες και τις ανησυχίες των νέων στη χώρα μας, να κουβεντιάσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, για την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ η ΚΝΕ, για να μπει πιο δραστήρια η νέα γένια στη συλλογική διεκδίκηση για τη ζωή που της στερούν.
Δεν δεχόμαστε ότι είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό» στην εποχή της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης να συμβιβαστούμε με την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν, ιδιαίτερα για τη νεολαία, ότι είναι όνειρο θερινής νύκτας ένας νέος επιστήμονας να μην αναγκάζεται να ψάξει την τύχη του στην μετανάστευση.
Κυρίως θέλουμε να δείξουμε, ότι στην προσπάθεια να πείσουν τη νεολαία πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη σημερινή κατάσταση, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ επιμένουν, χωρίς δισταγμό, ότι αν ο λαός και η νεολαία το επιλέξουν, έχουν τη δύναμη να χτίσουν πραγματικά έναν τέτοιο κόσμο που περιγράφουν οι στίχοι του ποιητή..
ΕΡ: Τι μήνυμα απευθύνει η ΚΝΕ στη νεολαία στην παρούσα συγκυρία;
ΑΠ: Μπορεί το σύστημα, οι μηχανισμοί του, τα κόμματά του, να θεωρούν τη νεολαία εύκολο στόχο. Ποντάρουν στη χαμηλή πολιτική και κοινωνική πείρα, στην απουσία πείρας από αγώνες και κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών, στη μεγάλη χρονική απόσταση από ηρωικές περιόδους του λαού, που διαπαιδαγώγησαν γενιές και γενιές νέων, από τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα. Ποντάρουν όμως ειδικά στο ότι η πλειοψηφία της νεολαίας είναι μακριά από τη συλλογική πάλη, τον ταξικό οργανωμένο αγώνα.
Είναι στο χέρι μας να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος! Ότι το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει μία γενιά που ζει με χειρότερους όρους από τη γενιά των γονιών της θα γίνει σπίθα που θα οδηγήσει σε νέους, μαχητικούς αγώνες. Ότι τα μέτρα που παίρνουν για να μην εκφραστεί αποφασιστική συμμετοχή της νεολαίας στον αγώνα θα αποτύχουν παταγωδώς. Έξω από τον αγώνα υπάρχουν μόνο ήττες και συνεχείς απογοητεύσεις. Μόνο όταν ο λαός και η νεολαία βγαίνει στο προσκήνιο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πραγματική αλλαγή της κοινωνίας για να φέρει τα πάνω κάτω.
ΕΡ: Πώς αποτιμάτε το φετινό «ταξίδι» του 45ου Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα;
ΑΠ: Ήδη, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, έχουν επισκεφθεί το Φεστιβάλ δεκάδες χιλιάδες νέοι σε όλη τη χώρα στις πολυάριθμες εκδηλώσεις του που ξεκίνησαν στα μέσα του καλοκαιριού και συνεχίζονται μέχρι τώρα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της νεολαίας.
Βεβαίως, ξεχωρίζουν οι φετινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο «βούλιαξε», έχοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων. Όλα αυτά αποτελούν τον καλύτερο οιωνό για την επιτυχία των κεντρικών εκδηλώσεων στο Πάρκο Τρίτση που ξεκινούν σήμερα.
ΕΡ: Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχει πάντα και την διεθνή διάστασή του, όπως πέρυσι με την επίσκεψη της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Άχεντ Ταμίμι. Πώς θα εκφραστεί αυτό φέτος;
ΑΠ: Φέτος, η διεθνής διάσταση του Φεστιβάλ εκφράζεται στη συμμετοχή 38 οργανώσεων νεολαιών από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η «Διεθνούπολη» του Φεστιβάλ, δηλαδή ο χώρος που φιλοξενεί αυτές τις αντιπροσωπείες των ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας «μετακομίζει» στον χώρο της κεντρικής έκθεσης που είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» θα εκτίθεται υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλες πηγές, ενώ θα πλαισιώνεται και από οπτικοακουστικά μέσα.
Αισθανόμαστε περηφάνια και ευθύνη που χιλιάδες νέοι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στην Ελλάδα, στην προσπάθεια να δυναμώσει η κοινή πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών, στο δυνάμωμα των αγώνων των νέων σε κάθε χώρα.
ΕΡ: Υπάρχει συμμετοχή Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της ευρύτερης περιοχής μας;
ΑΠ: Για μια ακόμη χρονιά φιλοξενούμε αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από την Τουρκία, την Κύπρο και όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η παρουσία τους στέλνει ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στους οποίους εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να πούμε ότι στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν σημεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην επέκταση της «συμφωνίας για τις βάσεις», που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, καταφθάνει στην Ελλάδα στις αρχές Οκτώβρη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο. Εμείς καλούμε τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στις 7μ.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα από την αμερικάνικη πρεσβεία. Καλούμε σε ξεσηκωμό για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, για απομάκρυνση των πυρηνικών, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αυτούς τους εχθρικούς για τη νεολαία οργανισμούς που υπηρετεί και η νέα και η προηγούμενη κυβέρνηση.
ΕΡ: Το Φεστιβάλ όλα αυτά τα 45 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, «ζωντάνευε» έστω και για λίγες ημέρες, τεράστιους χώρους που ήταν εγκαταλελειμμένοι στον έναν ή στον άλλο βαθμό την υπόλοιπη χρονιά. Συμβαίνει το ίδιο και με το Πάρκο Τρίτση;
ΑΠ: Το Φεστιβάλ αποτελεί, εδώ και μια δεκαετία, κορυφαία έκφραση του αγώνα για να μείνει το Πάρκο Τρίτση ανοιχτό στον λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάθε χρόνο, η εθελοντική εργασία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, ο καθαρισμός και ο καλλωπισμός του χώρου πριν και μετά το Φεστιβάλ του δίνουν πνοή. Οι τρεις μέρες του Φεστιβάλ αποτελούν μια εικόνα για το πώς θα έπρεπε να είναι το Πάρκο όλον τον χρόνο. Γεμάτο ζωή, να υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Αττική. Δεν υπάρχει τακτικός επισκέπτης του Πάρκου που να μην ξέρει, και μας το λένε συνεχώς, ότι η ΚΝΕ πάντα το παραδίδει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που το παρέλαβε.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια, πρωτοβουλίες πυροπροστασίας και δραστήρια μέσα σε μαζικούς φορείς, αγωνίζονται όλον τον χρόνο για την υπεράσπιση του Πάρκου, κόντρα στην εγκατάλειψη και υποβάθμιση, που όπως δείχνουν οι εξελίξεις είναι συνειδητή για να στρώσει το έδαφος για την εμπορευματοποίηση και την παράδοση στους επιχειρηματίες. Τους εγγυόμαστε ότι θα μας βρουν απέναντι, μαζί με όλον τον λαό της δυτικής Αθήνας.
ΕΡ: Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ και εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις υπάρχουν και παράλληλες στο πλαίσιό του;
ΑΠ: Πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, όπως αυτά στον Λόρκα, στον Μάνο Ελευθερίου, σε επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο που επιμελείται ο Θάνος Μικρούτσικος και πολλά ακόμα. Συναυλίες για όλα τα μουσικά γούστα με τους κορυφαίους καλλιτέχνες της χώρας, τόσο παλιούς γνώριμους του Φεστιβάλ, αλλά και νέες συμμετοχές. Επιδιώκουμε μέσα από συζητήσεις να αναδείξουμε τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις του ΚΚΕ σε ζητήματα όπως οι όροι ζωής και η ανάγκη πάλης για σύγχρονα δικαιώματα στην εποχή της «ψηφιακής οικονομίας», το περιβάλλον, την τέχνη και άλλα.
Οι 4 σκηνές συναυλιών (κεντρική, μαθητική, λαϊκή, φοιτητών και νέων εργαζομένων) και οι δεκάδες επιμέρους χώροι του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν ένα πρόγραμμα που νομίζουμε πως δεν συγκρίνεται σε πλούτο με καμία άλλη διοργάνωση στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα που έχει πολλά «να δώσει» σε κάθε νέο και νέα που θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ.
Γ. Μηλιώνης