Ν.Γκαριμπόλντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Θεσ/νίκη μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί στη Silicon Valley της Ελλάδας»

Ν.Γκαριμπόλντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Θεσ/νίκη μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί στη Silicon Valley της Ελλάδας»

Την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί στη Silicon Valley της Ελλάδας, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στην πόλη. «Δημιουργώντας μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης και συνεργαζόμενοι με κάποια από τα λαμπρά μυαλά σε αυτήν την πόλη, πιστεύουμε ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά και να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών. Αυτό θα τοποθετούσε τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη, όσον αφορά στην καινοτομία και στην επιστημονική αριστεία. Θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα σε άλλες εταιρείες και επενδυτές ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να εγκατασταθούν εδώ. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας» εκτιμά, ενώ προσθέτει πως η φιλοσοφία της Pfizer βασίζεται στη δημιουργία συνεργειών με το ακαδημαϊκό, το ερευνητικό και το startup οικοσύστημα, οπότε η επένδυση αυτή στη Θεσσαλονίκη θα έχει ένα σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

 

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη ταλέντα

 

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί -μελλοντικά και υπό προϋποθέσεις- ο στόχος για πρόσληψη 200 ατόμων στο hub, στο πλαίσιο της κυρίαρχης προτεραιότητας της εταιρείας για τη δημιουργία μιας «dream team» επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη, «μια πόλη γεμάτη ταλέντα», όπως φαίνεται από τις πρώτες αιτήσεις και βιογραφικά που κατατίθενται. Ερωτηθείς από τι θα εξαρτηθεί τυχόν αύξηση του στόχου για 200 προσλήψεις, επισημαίνει: «Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει τα άμεσα σχέδιά μας για το πρώτο βήμα της ανάπτυξης του Hub. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Ο κόμβος είναι μια δυναμική οντότητα και είμαι βέβαιος ότι, μόλις αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα πραγματικά καλά αποτελέσματα, πιθανότατα θα αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας. Αλλά είναι πολύ νωρίς για μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό».

 

Ήδη επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη Έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν επί χρόνια στο εξωτερικό

 

Προσθέτει ότι πρόσφατα προσελήφθησαν στο hub άνθρωποι από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Γερμανία, οι οποίοι ζούσαν χρόνια στο εξωτερικό και «είναι πραγματικά χαρούμενοι για την επιστροφή στην πατρίδα τους, την Θεσσαλονίκη. Το brain drain γίνεται brain gain, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προσωπικά πιστεύω ότι αυτές ακριβώς προσφέρει το Hub» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γκαριμπόλντι επισημαίνει ακόμα ότι η Pfizer εξακολουθεί να αναζητά στη Θεσσαλονίκη τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία των μόνιμων εγκαταστάσεών της στην πόλη, αλλά η μεγαλύτερη και πρώτη προτεραιότητα της είναι να δημιουργήσει την προαναφερθείσα «dream team» επιστημόνων, «ώστε να φέρουμε το μέλλον για την Pfizer και ολόκληρο τον τομέα της υγείας, σήμερα».

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το αποτύπωμα της λειτουργίας του hub της Pfizer στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, ο κ.Γκαριμπόλντι απαντά: «Τo πρώτo και αμεσότερο αποτύπωμα του Hub στην πόλη και στην οικονομία της αφορά στις ευκαιρίες απασχόλησης που θα παρέχει. Αναζητούμε να προσλάβουμε περισσότερους από 200 επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και γενικά η ελληνική οικονομία στο συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης». Κατά τον επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου της Pfizer, «οι έξυπνες μονάδες μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλοφυείς ομάδες και η Pfizer παρέχει την ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτό».

 

Το προφίλ των ανθρώπων που αναζητά η Pfizer για να στελεχώσει το hub της Θεσσαλονίκης

 

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που αναζητά η Pfizer για να στελεχώσει το digital hub; Εκτός από τα τυπικά προσόντα, ποιες είναι οι οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) που αναζητά; «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη ταλέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει εννέα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα οποία και επιθυμούμε τη συνεργασία. Ως Pfizer ψάχνουμε όχι μόνο τους καλύτερους επιστήμονες της πόλης, αλλά ταυτόχρονα και όλους εκείνους που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και απτά αποτελέσματα για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών. Για να πετύχει η αποστολή του Hub, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα λειτουργούν το ίδιο καλά ως μονάδες, αλλά και ως σύνολο μιας ομάδας, με επιμονή, υπομονή και στοχοπροσήλωση» εξηγεί ο κ.Γκαριμπόλντι. Αγγελίες για τις ευκαιρίες καριέρας στο hub δημοσιεύονται εδώ: http://www.pfizercareers.com/

 

Τι αναμένεται σε επίπεδο παραδοτέων από το digital hub της Pfizer στη διάρκεια του 2021;

 

Στο ερώτημα τι αναμένεται σε επίπεδο παραδοτέων από το hub της Pfizer για το 2021, ο κ.Γκαριμπόλντι επισημαίνει ότι είναι μεν πολύ νωρίς για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά προσθέτει πως όλα τα στελέχη εργάζονται μεθοδικά, «με στόχο να προσφέρουμε καινοτομίες που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών».

Ως παράδειγμα παραδοτέου, παραθέτει ότι, σε Hub της Pfizer στο εξωτερικό, έχει δημιουργηθεί η εφαρμογή LivingWith Trademark , η οποία διατίθεται σε οκτώ χώρες και στοχεύει στη σύνδεση ασθενών με καρκίνο με ένα υποστηρικτικό σύστημα ογκολογίας, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται πληροφορίες με όσους τους φροντίζουν, αλλά και με τους φίλους και τις οικογένειες τους και να θυμούνται σημαντικές πληροφορίες από επισκέψεις γιατρών. «Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η εφαρμογή για τη δύσκολη καθημερινότητα των συγκεκριμένων ασθενών» καταλήγει._

 

Αλεξάνδρα Γούτα

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play