Ν.Σαντορινιός : Η επιστολή Τσίπρα βάζει τα πράγματα στην κοινοβουλευτική κανονικότητα

Ν.Σαντορινιός : Η επιστολή Τσίπρα βάζει τα πράγματα στην κοινοβουλευτική κανονικότητα

Στην «κοινοβουλευτική κανονικότητα επαναφέρει τα πράγματα» η επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν αδικήματα από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (σ.σ. στην υπόθεση Novartis). Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Αυτή η επιστολή βάζει τα πράγματα στην κοινοβουλευτική κανονικότητα, γιατί αυτό που συνέβη ήταν μια αντιδημοκρατική αντικοινοβουλευτική πρακτική (…). Από τη στιγμή που αυτοί οι δύο βουλευτές δεν έχουν καμία ανάμειξη στις κατηγορίες της προανακριτικής (…) δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να συμμετέχουν. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία κοινοβουλευτική πρακτική, κατά την οποία μια επιτροπή να εξαιρεί μέλη της, που στην αρχική σύστασή της συμμετείχαν και ψήφισαν για προεδρείο. Άρα εδώ τίθενται και ζητήματα νομιμοποίησης της ίδιας της επιτροπής, αν εξαιρεθούν οι δύο βουλευτές» υποστήριξε ο κ.Σαντορινιός.

Ερωτηθείς αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εμείς θεωρούμε πως η εξαίρεση αυτή είναι αντικανονική και επομένως πιστεύω ότι πρέπει να παραστούν». Κληθείς δε, να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης για “χουντοεπιτροπές” και “φασίστες”, ο κ.Σαντορινιός τόνισε: «Όταν μια επιτροπή λειτουργεί αντιδημοκρατικά και αντικοινοβουλευτικά, καταλαβαίνετε ότι αμέσως μας θυμίζει άλλες εποχές, εποχής της δεκαετίας του ’50, ακραίας δεξιάς».

Το προσφυγικό πρέπει να διεθνοποιηθεί και όχι να αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα

Απαντώντας σε ερώτημα αν θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ.Σαντορινός επισήμανε ότι «το προσφυγικό και όχι μεταναστευτικό -όπως θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση- είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν χωράει μικροπολιτική αντιπολίτευση» και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν προτίθεται να πράξει έτσι, ούτε να ακολουθήσει «τις ακροδεξιές ρητορικές που είχε εμφανίσει ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση».

«Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουμε ότι είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, οι γενεσιουργές αιτίες του οποίου ξεφεύγουν των αρμοδιοτήτων της χώρας και πρέπει επομένως να διεθνοποιηθεί και όχι να αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα (…) Ο τρόπος με το οποίο το αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση, μετατρέποντάς το κυρίως σε μεταναστευτικό (…) και αντιμετωπίζοντάς το ως εθνικό ζήτημα με αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, δείχνει ότι ουσιαστικά εθνικοποιεί το πρόβλημα και δημιουργεί απομόνωση της χώρας από τις πανευρωπαϊκές λύσεις. Από την άλλη, το νομοσχέδιο που έρχεται, βάλλει ευθέως σε πολλές περιπτώσεις στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο και θα είναι και αναταπολεσματικό και δημιουργεί πολλά προβλήματα στη διεθνή εικόνα της χώρας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, μετά και τα νέα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, αλλά και λαμβανομένου υπόψη του ενδεχομένου για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ.Σαντορινός επισήμανε: «(…) Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν ξεκίνησαν επί ΝΔ, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του δεκαετούς, επταετούς και του πενταετούς ομολόγου ξεκίνησαν από την ημέρα που η χώρα μας βρέθηκε εκτός μνημονίων και αυτό έγινε μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνετή οικονομική πολιτική την οποία άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι δεν μπορεί σήμερα κανείς να πει ότι οι πρωτοβουλίες στο οικονομικό επίπεδο που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Σαντορινός επισήμανε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών: «Αυτή η αύξηση των αντικειμενικών αξιών πόσο θα επηρεάσει ακόμα και αυτές τις μειώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα; Και αν ταυτόχρονα κάποιος θέλει να δει τι πληρώνει για την αξία του ακινήτου του, πρέπει να σκεφτεί ότι οι μειώσεις που κάναμε εμείς στο ΦΠΑ στην ενέργεια, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν και υπήρξαν αυξήσεις στην ενέργεια για το μέσο νοικοκυριό και τη μέση επιχείρηση. ΄Αρα το κόστος κατοχής και διατήρησης ενός ακινήτου μειώθηκε ή αυξάνεται και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και με την αύξηση του κόστους της ενέργειας;».

Για την επιτροπή αναθεώρησης, που ολοκλήρωσε χθες την επεξεργασία των αναθεωρητέων διατάξεων (σ.σ. αφορούν τα άρθρα 54 και 56 του Συντάγματος, το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, την καθιέρωση απλής αναλογικής και τα κωλύματα εκλογιμότητας βουλευτών), είπε ότι υπήρξε ομόθυμη διάθεση για συναίνεση από όλα τα κόμματα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων, ωστόσο απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση των άρθρων 54 και 56. «Εδώ φάνηκε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην αρχή η κυβέρνηση ήθελε να τον δείχνει απομονωμένο στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, κατάφεραν να συνεννοηθούν και ελπίζουμε το τελικό σχέδιο που περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 για την ψήφο των αποδήμων, θα απεικονίζει τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των κομμάτων» σημείωσε.

Τη συνέντευξη πήρε ο Κωστής Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play