Να μην προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 συστήνει ο ΠΦΣ

Να μην προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 συστήνει ο ΠΦΣ

 

Να μην προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 , στην παρούσα φάση, συστήνει οι Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με επιστολή του προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τα όσα ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

 

«Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

 

Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

 

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

 

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας.

 

Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς».

 

Παράλληλα με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο ΠΦΣ ζητά διαρκή ενημέρωση σχετικά με το εν λόγω θέμα και ειδικότερα όποτε κριθεί κατάλληλη η χρήση τέτοιων τεστ στην κοινότητα, να εκδοθούν οδηγίες σχετικά:

 

α) Με το ποια τεστ είναι αποτελεσματικά και ασφαλή

β) Πότε αυτά θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν

γ) Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθούν

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play