Αύξηση στη χρήση ναρκωτικών παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη ανάλυσης λυμάτων. Το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών, που αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική πρόκληση, συνδέεται άρρηκτα με τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις που πλήττουν όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών και προελεύσεων, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Η ανάλυση λυμάτων, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιστημονικό τομέα, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση παράνομων ουσιών και τις τάσεις τους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από την ομάδα SCORE και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (EUDA), διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνης (MDMA), κοκαΐνης και αμφεταμίνης έχει αυξηθεί σε 128 πόλεις 26 χωρών. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι περίπου 87 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ έχουν κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά. Η κάνναβη και η κοκαΐνη παραμένουν οι πιο κοινές ουσίες, ωστόσο παρατηρείται αύξηση στη χρήση MDMA, ηρωίνης και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών.
Η ανάλυση των λυμάτων εστιάζει σε πέντε κύριες διεγερτικές ουσίες: αμφεταμίνη, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη, MDMA και κεταμίνη, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στους επιστήμονες να εκτιμήσουν την κατανάλωση ναρκωτικών σε διάφορες κοινότητες. Οι ευρωπαϊκές πόλεις που καταγράφουν την υψηλότερη χρήση κάνναβης περιλαμβάνουν κυρίως περιοχές στη νότια και κεντρική Ευρώπη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, με υψηλότερα επίπεδα THC-COOH στα λύματα να υποδεικνύουν τις τάσεις αυτές.
Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες διαπραγματεύονται το θέμα της ρύθμισης της κάνναβης, οι τάσεις στην κατανάλωση κοκαΐνης παραμένουν υψηλές, με τα επίπεδα χρήσης να αυξάνονται. Οι πρόσφατες αναλύσεις λυμάτων δείχνουν επίσης μια ανησυχητική αύξηση της κατανάλωσης MDMA, κυρίως σε χώρους διασκέδασης.
Οι αυξανόμενες τάσεις χρήσης ναρκωτικών αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και για μέτρα πολιτικής που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr