NASA: Επικίνδυνη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα γλυκού νερού

NASA: Επικίνδυνη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα γλυκού νερού

Ανησυχητική πτώση των αποθεμάτων γλυκού νερού στην Γη, σύμφωνα με τη NASA. Κίνδυνος λιμών και συγκρούσεων. Η συνολική ποσότητα γλυκού νερού στη Γη άρχισε να πέφτει απότομα από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, προειδοποιεί μελέτη της NASA. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι ήπειροι περνούν σε μια μακρά ξηρή περίοδο. Την περίοδο 2015-2023, η μέση ποσότητα γλυκού νερού σε λίμνες, ποτάμια και υπόγειους υδροφορείς ήταν 1.200 κυβικά χιλιόμετρα μικρότερη από το μέσο επίπεδο της περιόδου 2002-2014.

Η απώλεια αυτή ξεπερνά κατά περισσότερο από 35.000 φορές την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα στην Αττική, η οποία περιέχει 0,034 κυβικά χιλιόμετρα νερού. Η μελέτη δεν συνδέει απευθείας τη μείωση με την κλιματική αλλαγή, αλλά υποδεικνύει ότι αυτά τα δύο σχετίζονται. Όπως επισήμανε ο Μάθιου Ρόντελ, υδρολόγος της NASA, η απότομη πτώση των αποθεμάτων γλυκού νερού συνέπεσε με τα εννέα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η κατανάλωση νερού αυξάνεται με την επέκταση των πόλεων και των αγροτικών περιοχών. Σε περιόδους ξηρασίας, αγρότες και πόλεις βασίζονται περισσότερο στα υπόγεια ύδατα, τα οποία δεν ανανεώνονται αρκετά γρήγορα.

Τα έτη κατά τα οποία τα αποθέματα νερού σε κάθε χώρα έπεσαν σε χαμηλό 22 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη μεταβολή των αποθεμάτων χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους GRACE, οι οποίοι μετρούν μικρές διακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Η απότομη πτώση ξεκίνησε με μια παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία, που ακολούθησαν άλλες χώρες.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα 13 από τα 30 χειρότερα κύματα ξηρασίας καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να συνδέεται με την ικανότητα του ατμοσφαιρικού αέρα να συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ξηρασίας.

Loading

Play