ΝΑΤΟ: Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών με κεντρικό θέμα την Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών με κεντρικό θέμα την Ουκρανία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας να τρέχουν και τη Μέση Ανατολή να έχει πάρει φωτιά, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσέρχονται στη Σύνοδο των Βρυξελλών σε βαρύ κλίμα και με έντονες ανησυχίες για το πώς θα διαμορφωθούν την επόμενη περίοδο οι ισορροπίες.

Κυρίαρχο θέμα το Ουκρανικό καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της ρίχνοντας στο μέτωπο του πολέμου φρέσκο πολεμικό υλικό από το οπλοστάσιό της, ενώ η Ουκρανία βάζει νέα δεδομένα στην εξίσωση έχοντας τις πλάτες των δυτικών συμμάχων της.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ καλείται να επιβεβαιώσει τη στήριξη στην ουκρανική άμυνα και να διατηρήσει τη συνοχή του, την ώρα που όλο και περισσότερες φωνές εντός και εκτός Ευρώπης καλούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνθηκολογήσει.

Στις Βρυξέλλες θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας. Η Σύνοδος των Βρυξελλών θα είναι η πρώτη για τον νέο Γενικό Γραμματέα, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αισιοδοξεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ενωμένο και συνεκτικό.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της Συνόδου θα εξεταστούν οι μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναμένεται να δώσει έμφαση στις σχέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταθεί στα φλέγοντα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Γεραπετρίτης θα αναδείξει την Ελλάδα ως δύναμη που δρα διαχρονικά υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα επισημάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η χώρα στη διεθνή διπλωματία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Loading

Play