Νέα ακριβέστερη μέθοδος υπερήχων από Ελληνίδα επιστήμονα στις ΗΠΑ

Νέα ακριβέστερη μέθοδος υπερήχων από Ελληνίδα επιστήμονα στις ΗΠΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, ανέπτυξαν μια νέα μη επεμβατική τεχνική, μέσω υπερήχων, για την πιο ακριβή διάγνωση της αρρυθμίας της καρδιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζα Κονοφάγου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», έδειξαν σε 55 ασθενείς με διαφορετικές μορφές αρρυθμίας ότι η νέα μέθοδος μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να θεραπευθούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά, όμως οι γιατροί πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποιες ακριβώς περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς. Σήμερα οι περισσότερες αρρυθμίες ανιχνεύονται μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο όμως δεν είναι πάντα ακριβές, ενώ αφήνει και περιθώρια για υποκειμενική ερμηνεία εκ μέρους του γιατρού.

Η Ε. Κονοφάγου και η υπόλοιπη ερευνητική ομάδα στράφηκαν σε μια μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης (electromechanical wave imaging), η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους για να ανιχνεύσει αλλαγές στις συσπάσεις της καρδιάς. Μετά από δοκιμή της μεθόδου σε ζώα, οι ερευνητές τη δοκίμασαν με επιτυχία σε 55 ανθρώπους με αρρυθμίες.

Όπως διαπιστώθηκε, η μέθοδος επιτρέπει να δημιουργούνται τρισδιάστατες απεικονίσεις των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς, που αποκαλύπτουν με ακρίβεια σε ποιες περιοχές οφείλεται η αρρυθμία. Η τεχνική έχει ακρίβεια 96% έναντι μόνο 71% του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή της Αθήνας, σπούδασε φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο 6 του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου και πήρε το διδακτορικό της επίσης στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ το 1999. Σήμερα είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Είναι επίσης ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Παύλος Δρακόπουλος

©Πηγή: amna.gr

Loading