Η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030». Ανταποκρίνεται στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και θωρακίζεται απέναντι σε κάθε μορφή απειλής, είτε συμβατικής είτε υβριδικής. Αποκτά τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της, αναδιοργανώνοντας τη δομή και λειτουργία τους με στόχο ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα. Επενδύει στο έμψυχο δυναμικό, το οποίο αποτελεί τον κύριο πολλαπλασιαστή της ισχύος. Εισάγει την έρευνα και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν η τεχνολογία και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό με τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Βελτιώνει τις υποδομές της και στρέφεται στην ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Δημιουργεί αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο και επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Αυτό τονίζει ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε άρθρο του με κεντρικό θέμα «Τι φοβόμαστε;» στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» της εφημερίδας «Κεφάλαιο» σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times.
«Ο φόβος είναι σύμφυτος και άρρητα συνδεδεμένος με την ανθρώπινη φύση. Πρόκειται για αρχέγονο συναίσθημα που έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής» αναφέρει. Είναι ο «αόρατος αντίπαλος» που εμφανίζεται προ του κινδύνου και «τρέφεται» από την αβεβαιότητα, ρίχνοντας στην καθημερινή ζωή μια σκιά που απορρέει από την πρόσληψη της απειλής σαν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Όσον αφορά τον τομέα της Άμυνας, «ο φόβος του πολέμου» είναι ένα βαθύ και διάχυτο συναίσθημα που επηρεάζει πολίτες και έθνη, περιλαμβάνοντας ανησυχίες σχετικά με τη φυσική ασφάλεια και την πιθανή καταστροφή των κοινωνιών από πολεμικές συγκρούσεις. «Είναι γνωστό ότι ο φόβος του πολέμου μπορεί να διαμορφώσει εθνικές πολιτικές και διεθνείς σχέσεις». Ο υπουργός τονίζει τη σημασία της προετοιμασίας έναντι οιασδήποτε πιθανής απειλής κατά της κυριαρχίας της χώρας.
Η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ με την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, και η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra. «Η χώρα μας δεν προκαλεί και ούτε κάνει «επίδειξη δύναμης». Επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά κράτη με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Κλείνοντας, ο υπουργός δηλώνει ότι η αναγνώριση των κινδύνων απαιτεί σοβαρή προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Η αναβάθμιση του αμυντικού σχεδιασμού είναι αναγκαίος όρος για μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά είναι πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.