Νέα βουτιά στη Wall Street εξαιτίας των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Νέα βουτιά στη Wall Street εξαιτίας των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Δασμοί από τον Τραμπ προκαλούν αναταραχή στη Wall Street, επηρεάζοντας τους δείκτες και την αγορά. Κλιμακούμενη αναταραχή χαρακτηρίζει σήμερα τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι αρχικά παρουσίασαν κέρδη αλλά γρήγορα επηρεάστηκαν από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το Μεξικό και τον Καναδά. Η επιβολή αυτών των δασμών έχει ανατρέψει το θετικό κλίμα, με πωλήσεις που πήραν διαστάσεις.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,48% και έκλεισε στις 43.191 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,76% φτάνοντας στις 5.849 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε πτώση 2,64% κλείνοντας στις 18.305 μονάδες. Το γενικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, καθώς οι προτάσεις του Τραμπ συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Στο επίκεντρο των συναλλαγών βρέθηκε η μετοχή της Nvidia, η οποία υπέστη απώλειες άνω του 6%, αντί της αρχικής αύξησης 4%. Αυτές οι απώλειες αποδόθηκαν σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι οι Κινέζοι αγοραστές παρακάμπτουν τους ελέγχους των εξαγωγών για να αποκτήσουν τα τσιπ Blackwell της Nvidia. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intel παρουσίασε κέρδη 2% μετά από αναφορές για πιθανή συνεργασία με τη Nvidia και την Broadcom.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή δασμών στα εξωτερικά γεωργικά προϊόντα, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου. Ο πρόεδρος προειδοποίησε τους Αμερικανούς αγρότες να προετοιμαστούν για αυξημένη παραγωγή προϊόντων που θα πωλούνται εντός των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η αλλαγή στην αγορά, ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS, επισήμανε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ στην οικονομία. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις κατασκευές που δημοσιεύθηκαν σήμερα προσθέτουν επιπλέον ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι μεταποιητικοί τομείς συνέχισαν να επεκτείνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Institute for Supply Management (ISM), ο δείκτης PMI της Μεταποίησης έπεσε στο 50,3%, κάτω από το 50,9% του Ιανουαρίου, δείχνοντας ότι η επέκταση συνεχίζεται αλλά με μειωμένο ρυθμό.

Ετικέτες: Wall Street, Δασμοί, Ντόναλντ Τραμπ, Επενδύσεις, Οικονομία, Αγορά, Μετοχές

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play