Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια – Συνεντεύξη με Ειδικευμένη Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ

Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια – Συνεντεύξη με Ειδικευμένη Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η απρόσωπη αύξηση της διαταραχής που επηρεάζει των ωοθηκές πριν την ηλικία των 40 ετών, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνει ότι πέρα από τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τα ιατρικά σύνδρομα, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ωοθηκική λειτουργία, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Στο πλαίσιο του 40ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, πραγματοποιηθέντος στο Άμστερνταμ, παρουσιάστηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Οι οδηγίες αυτές αποτελούν το αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας μεταξύ σπουδαίων επιστημόνων στον τομέα της ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Στις γυναίκες με προδιαθεσάνουσες συνθήκες, όπως οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, συνιστάται η έγκαιρη διάγνωση μέσω μέτρησης ορμονών και γενετικών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής συμβουλευτικής και της συμβουλευτικής για διατήρηση της γονιμότητας.

Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης αποτελεί ένα από τα μέτρα που προτείνονται για τη διαχείριση της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, με μείωση του κινδύνου παρενεργειών στην υγεία των γυναικών.

Καλείται άμεση ενημέρωση και εποπτεία των γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και γονιμότητά τους.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading