Η σημασία μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων της δυτικής Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στο 5ο Olympia Forum, στο πάνελ με τίτλο «Τουρισμός: Υιοθετώντας υπεύθυνες πρακτικές για μακροχρόνια επιτυχία». Όπως επισήμανε η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, παρά την σημαντική συμβολή του τουρισμού σε όλα τα επίπεδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπήρχε ειδική τομεακή πολιτική για τον τουρισμό ούτε κονδύλια, καθώς αυτές οι αρμοδιότητες ανήκουν στα κράτη μέλη. «Έδωσα μάχη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να αναγνωριστεί η σημασία του τουρισμού ως επιταχυντής της ανάπτυξης και της προόδου, καθώς και για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Με δική μου πρωτοβουλία, δρομολογήθηκε η εκπόνηση της πρώτης έκθεσης για τη στρατηγική στον βιώσιμο τουρισμό, η οποία αποτέλεσε το θεμέλιο για την ατζέντα και τον οδικό χάρτη του βιώσιμου τουρισμού έως το 2030, με τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης», ανέφερε η κ. Κουντουρά. Η κλιματική κρίση, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, έρχεται γρήγορα και βίαια και απαιτεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, καθώς και ενός ενιαίου, πανευρωπαϊκού συστήματος καταγραφής δεδομένων σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πράσινης ψηφιακής μετάβασης, προκειμένου να μη μείνουμε πίσω.
Σε αναφορά του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει προβεί σε στοχευμένες ενέργειες για την ισχυροποίηση του brand της περιοχής και την επανατοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη. Ως επόμενο βήμα ανέφερε την ανάπτυξη της καινοτομίας και την αξιοποίηση δυνατοτήτων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρόπουλο, η Δυτική Ελλάδα έχει μοναδικές αντιθέσεις που προσδιορίζουν το κάλλος της και ο στόχος είναι η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και των αρχαιολογικών της θησαυρών, με στόχο την εισροή τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Την ανάγκη υιοθέτησης ρεαλιστικής προσέγγισης για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας επεσήμανε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts. Ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή είναι η τελευταία σε τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και ότι «μπροστά μας έχουμε μια νέα πρόκληση που απαιτεί να κινηθούμε με ένα νέο μοντέλο». Παρά την οικονομική πίεση, η περιοχή δεν χρειάζεται προβολή εντός Ελλάδας λόγω της καλή οδικής υποδομής και της εύκολης πρόσβασης που διευκολύνει τους ταξιδιώτες. «Πρέπει να ενισχύσουμε την τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο Αράξου και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με τοπικά προϊόντα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.
Η σημασία μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, Η κλιματική κρίση απαιτεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων.