Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για κεφάλαια σποράς και μεταφορά τεχνολογίας για startups

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για κεφάλαια σποράς και μεταφορά τεχνολογίας για startups

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks» που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγγραφεί 183 εταιρείες και εκκρεμούν άλλες 200 αιτήσεις, οπότε μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει σχεδόν, διπλασιαστεί ο αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η άρση των εμποδίων, η απλούστευση της νομοθεσίας και η αύξηση των κινήτρων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και πρόσθεσε τη σημασία που δίνεται στα Κέντρα καινοτομίας και στα Τεχνολογικά Πάρκα.

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για κεφάλαια σποράς και μεταφορά τεχνολογίας, ύψους 60 εκατ. ευρώ μέσω του ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (EquiFund) προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ίδιο διαδικτυακό συνέδριο. Ο υφυπουργός είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το ταμείο συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους αλλά και στη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου χαρτοφυλακίου Jeremie και σημείωσε το ρόλο της σωστής και στοχευμένης χρηματοδότησης στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. 

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε, στην ίδια συζήτηση, ότι έχουμε ένα οικοσύστημα που βοηθάει τις επιχειρησεις, γίνονται συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με επιμονή και αξιοπιστία «όπως αυτή που είχε επιδείξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει η μόχλευση και ανακύκλωση δημοσίων πόρων σε έργα υψηλότερου ρίσκου». Υπογράμμισε δε, ότι δεν πρέπει η  συζήτηση να αφορά μόνο συγκεκριμένα έργα «διότι έχουμε πολύ ικανούς επιστήμονες και αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι σωστές ομάδες και να επιλέγουν τα σωστά project».

Οι ομιλητές που συμμετείχαν στη συζήτηση και προέρχονται από την επιχειρηματική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων σημείωσαν ότι η Ελλάδα είναι μια σχετικά μικρή αγορά, ξεκινούν από εδώ οι προσπάθειες αλλά στο κομμάτι της μεγέθυνσης και για να βρουν εταίρους στο εμπορικό κομμάτι, πρέπει να στραφούν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι έχουν λυθεί αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και ενώ υπάρχουν ταλαντούχοι Έλληνες που εργάζονται σκληρά.
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play