Αναλύουμε τον αντίκτυπο των πλουσίων κληρονόμων στην underground μουσική σκηνή του Λονδίνου. Το Venue MOT, ένα κλαμπ με χωρητικότητα 350 ατόμων, βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στο γήπεδο Millwall FC και μια διασταύρωση σιδηροδρομικών γραμμών στο νότιο Λονδίνο. Το Venue MOT αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της underground μουσικής σκηνής της πόλης και οι λειτουργίες του ξεκίνησαν με την πεποίθηση ότι η μουσική θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε αυτόν τον χώρο. Κάθε Τρίτη, ο ιδιοκτήτης Jan Mohammed ανακοινώνει στο προσωπικό του τις οικονομικές του απώλειες από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καταδεικνύοντας το ρίσκο που ενέχει η λειτουργία του κλαμπ. Παρά την αβεβαιότητα, το Venue MOT έχει αποκτήσει φήμη, με το Time Out να το αναγνωρίζει ως το καλύτερο νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου.
Ο Mohammed χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα του κλαμπ ως βαθιά, σκοτεινή και ιδρωμένη, και η παρουσία αδάμαστων χαρακτήρων όπως ο ίδιος υπογραμμίζει τη ζωτική δύναμη μιας σκηνής που συνεχώς προσαρμόζεται στις προκλήσεις της αστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η κουλτούρα του clubbing στο Λονδίνο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της τοπικής δημιουργικότητας, αλλά και της συμμετοχής πλούσιων διοργανωτών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από προνομιούχα περιβάλλοντα. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα και την βιωσιμότητα της μουσικής σκηνής.
Μερικοί από τους πιο επιδραστικούς διοργανωτές του Λονδίνου είναι κληρονόμοι, όπως οι Danny και Kieran Clancy της Krankbrother και ο Blaise Bellville του Boiler Room. Οι παρούσες συνθήκες οδηγούν σε αναζητήσεις για την ανακατανομή του πλούτου και την ευθύνη που φέρει η οικονομική επιφάνεια. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μια συζήτηση για το αν οι νέοι χρηματοδότες της τέχνης θα φέρουν ευκαιρίες ή αν απλώς εξαγοράζουν την πολιτιστική κληρονομιά.
Ο DJ Rob Venning αναφέρει ότι οι πλούσιοι διοργανωτές μπορεί να πληρώνουν υπερβολικά για DJ-σταρ, ενδεχομένως οδηγώντας σε υπερδιογκωμένες αγορές που απειλούν τη βιωσιμότητα της σκηνής. Η έλλειψη κρατικής υποστήριξης και η αύξηση του κόστους ζωής επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν τα χρήματα για να συμμετάσχουν στην νυχτερινή ζωή.
Η συζήτηση για την κοινωνική ευθύνη των πλουσίων στον χώρο της μουσικής και η ικανότητά τους να διαμορφώνουν τη σκηνή, είναι πλέον επιτακτική. Μπορεί η πλουτοκρατία να δώσει ώθηση ή να οδηγήσει σε κατάρρευση της αυθεντικής κουλτούρας του clubbing; Αυτές οι ερωτήσεις παραμένουν ανοιχτές για εξερεύνηση και ανάλυση.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr