Ανακαλύψεις στο Υπόγειο Παρατηρητήριο Νετρίνων του Τζιανγκμέν, που ίσως φωτίσουν άλυτα μυστήρια της φυσικής. Σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια ενός γρανιτένιου βουνού στη νότια Κίνα, βρίσκεται μια γιγάντια σφαίρα γεμάτη αισθητήρες, η οποία θα σφραγιστεί τους επόμενους μήνες μέσα σε μια δεξαμενή νερού ύψους 12ώροφου κτηρίου. Πρόκειται για το Υπόγειο Παρατηρητήριο Νετρίνων του Τζιανγκμέν (JUNO), ένα φιλόδοξο πείραμα στην επαρχία Γκουαντόνγκ που έχει στόχο να ρίξει φως σε άλυτα προβλήματα της σωματιδιακής φυσικής.
Το JUNO, ένα πείραμα συνολικού κόστους 300 εκατ. δολαρίων, θα συλλέξει δεδομένα για τα νετρίνα, φευγαλέα υποατομικά σωματίδια που παράγονται από πυρηνικές αντιδράσεις. Τα νετρίνα που προέρχονται από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στην καρδιά του Ήλιου διαπερνούν το σώμα μας τρισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Οι φυσικοί αναζητούν εδώ και δεκαετίες τη μάζα καθεμιάς από τις τρεις παραλλαγές τους, γεγονός που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις πρώτες φάσεις της ζωής του Σύμπαντος.
Τα ίδια τα νετρίνα δεν μπορούν να καταγραφούν άμεσα, αλλά γίνονται αντιληπτά μέσω των αμυδρών λαμπών που παράγονται κατά τη σύγκρουση με άλλα σωματίδια. Ο σφαιρικός ανιχνευτής του JUNO είναι σχεδιασμένος να προστατεύεται από τις κοσμικές ακτίνες και την ακτινοβολία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετρήσεις, ενώ είναι εξοπλισμένος με κάμερες που θα καταγράφουν αυτές τις λάμψεις στο νερό. Αυτή η έρευνα θα επιτρέψει τη μελέτη των ηλιακών νετρίνων, καθώς και των αντι-νετρίνων που παράγονται από δύο πυρηνικά εργοστάσια σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.
Το JUNO αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025, προτού το αντίστοιχο πείραμα DUNE που αναπτύσσει το εργαστήριο Fermilab των ΗΠΑ, το οποίο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2030. Δυστυχώς, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας έχει οδηγήσει στην ακύρωση της διμερούς συνεργασίας στο πρόγραμμα JUNO, όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του έργου, Ουάνγκ Γιφάνφκ. Τα δεδομένα του κινεζικού ανιχνευτή θα μεταδίδονται απευθείας στο Πεκίνο και στη συνέχεια σε συνεργαζόμενα εργαστήρια στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr