Ανακαλύψεις για τα νετρίνα: Η νέα γιγάντια σφαίρα στην Κίνα θα ρίξει φως σε μυστικά της σωματιδιακής φυσικής. Σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια ενός γρανιτένιου βουνού στην επαρχία Γκουαντόνγκ της νότιας Κίνας, έχει τοποθετηθεί μια γιγάντια σφαίρα γεμάτη αισθητήρες, η οποία αναμένεται να σφραγιστεί τους προσεχείς μήνες μέσα σε μια δεξαμενή νερού ύψους 12ώροφου κτηρίου. Αυτή είναι η πρωτοποριακή εγκατάσταση του Υπογείου Παρατηρητηρίου Νετρίνων του Τζιανγκμέν (JUNO), ένα φιλόδοξο πείραμα που μπορεί να αποκαλύψει μυστικά της σωματιδιακής φυσικής.
Το JUNO, με προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύει να συλλέξει δεδομένα για τα νετρίνα, τα υποατομικά σωματίδια που παράγονται μέσω πυρηνικών αντιδράσεων, όπως αυτές που συμβαίνουν στην καρδιά των άστρων. Τα νετρίνα έχουν τρεις παραλλαγές, οι οποίες έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται αυθόρμητα η μία στην άλλη κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Εδώ και δεκαετίες, οι φυσικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τη μάζα καθεμιάς από τις παραλλαγές αυτές, με σκοπό να κατανοήσουν τις πρώτες φάσεις του Σύμπαντος.
Ο σφαιρικός ανιχνευτής του JUNO, προστατευμένος από κοσμικές ακτίνες και ακτινοβολία, είναι εξοπλισμένος με κάμερες που θα καταγράφουν τις αμυδρές λάμψεις που παράγονται κατά τη σύγκρουση των νετρίνων με άλλα σωματίδια. Το JUNO θα αναλύσει τα ηλιακά νετρίνα και τα αντι-νετρίνα από δύο πυρηνικά εργοστάσια σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχει ελπίδα να καταγραφούν και νετρίνα που προέρχονται από τη ραδιενεργή διάσπαση στο υπέδαφος της Γης.
Το παρατηρητήριο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με τα δεδομένα του να μεταδίδονται άμεσα στο Πεκίνο και στη συνέχεια σε συνεργαζόμενα εργαστήρια στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr