Νίκος Κρανιδιώτης: Χρόνος και μοίρα στην ιστορία

Νίκος Κρανιδιώτης: Χρόνος και μοίρα στην ιστορία

Ανακαλύψτε τη σύνθεση της ζωής και του έργου του Νίκου Κρανιδιώτη, του σημαντικού Κύπριου διπλωμάτη και ποιητή. Η ζωή αλλά και το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Κρανιδιώτη είναι συνυφασμένα με την ιστορία και τις περιπέτειες της σύγχρονης Κύπρου. Για χρόνια πρέσβυς της πατρίδας του στην Αθήνα, συμπαρατάσσεται κι αυτός στην αρκετά μεγάλη σειρά των διπλωματών που θήτευσαν γόνιμα στη λογοτεχνία, μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη και άλλους.

Η Μεγάλη Άνοιξη είναι η δεύτερη μετά το 1988 συλλογή ποιημάτων του, συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά του που καθορίζουν τη ποιητική του έκφραση. Συγκεντρωμένα στη Μεγάλη Άνοιξη είναι τα πρόσφατα ποιήματά του και όλα σχεδόν τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του — θεματικά, γλωσσικά, αρχιτεκτονικά.

Οπωσδήποτε αυτό που κυριαρχεί είναι ο λυρισμός, ο οποίος διακρίνεται για την πλούσια εσωτερική ρυθμική δομή και τις ιστορικές αναγωγές. Μάλιστα, αυτά ισχύουν όχι μόνο για τα ποιήματα της ενότητας Μνήμη Πατρίδος, αλλά και για ορισμένα από τις άλλες δύο.

Αυτός ο στοχαστικός λόγος, που πολλές φορές καταφεύγει στην περίφραση για να μην απομακρυνθεί από τη θερμότητα του άμεσου τόνου, εμφανίζεται παντού, εξισορροπώντας την τάση του Ν. Κρανιδιώτη να χρησιμοποιεί συμβολικές ή και παραβολικές προεκτάσεις στην ποιητική εμπειρία. Οι συμβολικές προεκτάσεις αφθονούν σε όλα τα ποιήματα της συλλογής, επηρεάζοντας την ποιητική του έκφραση.

Ο Κρανιδιώτης, γνωστός ως ποιητής της Κερύνειας, γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 25 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διεθνείς σχέσεις στις ΗΠΑ, ενώ εργάστηκε αρχικά ως καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, υπήρξε επίσης πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα επί δεκαεννέα έτη. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου 1997.

Loading

Play