Νότια Αφρική: 36 πτώματα και 82 επιζώντες εντοπίστηκαν σε παράνομο χρυσωρυχείο

Νότια Αφρική: 36 πτώματα και 82 επιζώντες εντοπίστηκαν σε παράνομο χρυσωρυχείο

Διασώσεις στη Νότια Αφρική: Ανασύρθηκαν 36 πτώματα και 82 επιζώντες από παράνομο ορυχείο χρυσού. Διασώστες στη Νότια Αφρική προχώρησαν στην ανάσυρση 36 πτωμάτων και στην απελευθέρωση 82 επιζώντων από ένα βαθύ χρυσωρυχείο μέσα σε διάστημα δύο ημερών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας την Τρίτη (14/1). Οι επιζώντες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παράνομη εξόρυξη και παράνομη μετανάστευση, καθώς η αστυνομία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταστολή της παράνομης εξόρυξης, πολιορκώντας το ορυχείο από τον Αύγουστο και κόβοντας τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό για να αναγκάσει τους χρυσωρύχους να παραδοθούν.

Ομάδα του πρακτορείου Reuters, που παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε ότι διασώστες μετέφεραν έναν άνδρα σε φορείο, ενώ άλλοι επιζώντες βρίσκονταν περικυκλωμένοι από ένστολους και υγειονομικούς υπαλλήλους. Εκατοντάδες άνδρες και πολλά πτώματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τη γη, όπως δήλωσαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρακωρύχων, που δημοσίευσαν υλικό με εικόνες από το ορυχείο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιλαμβάνουν τη χρήση μεταλλικού κλωβού για την ανάσυρση ανθρώπων από βάθος άνω των 2 χιλιομέτρων. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση στο χρυσωρυχείο. Η παράνομη εξόρυξη συχνά γίνεται σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία που δεν είναι πια βιώσιμα για εμπορική εκμετάλλευση. Ανθρώποι χωρίς άδεια, πολλές φορές μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, μπαίνουν για να εξορύξουν τα απομεινάρια των πολύτιμων μετάλλων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι η πολιορκία του ορυχείου Stilfontein ήταν κρίσιμη για την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης, που ο υπουργός Μεταλλείων Gwede Mantashe χαρακτήρισε πόλεμο κατά της οικονομίας. Σημείωσε ότι το παράνομο εμπόριο πολύτιμων μετάλλων ανέρχεται σε αξία 60 δισεκατομμυρίων ραντ (περίπου 3,17 δισεκατομμύρια δολάρια) για το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση υπήρξε επίσης αποδέκτης κριτικής για την προσέγγισή της. Ο υπουργός Προεδρίας Khumbudzo Ntshavheni ανέφερε τον Νοέμβριο ότι δεν στέλνουμε βοήθεια στους εγκληματίες και ότι θα τους εκκαθαρίσουμε. Ωστόσο, δικαστικές αποφάσεις έχουν επιτρέψει την αποστολή προμηθειών στους παγιδευμένους άνδρες.

Η κυβερνητική καταστολή, μέρος της επιχείρησης που ονομάζεται Vala Umgodi, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε ότι ο σύζυγός της κατέβηκε στο ορυχείο τον Ιούνιο, όταν εκείνη ήταν έγκυος, και από τότε δεν έχει νέα του. Σημείωσε: Ο σύζυγός μου είναι ζωντανός ή νεκρός;

Έγινε επίσης μικρή διαμαρτυρία από κατοίκους και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων έξω από τον χώρο όπου η αστυνομία παρείχε πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης. Σταματήστε τη θυσία. #FREETHEMINERS, ανέφερε ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαμαρτυρόμενοι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play