Διατροφικές συνήθειες και σαγόνι: Πώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την ανάπτυξη μας. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες για τις ενδεχόμενες συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία. Νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του σαγονιού και της γνάθου. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ορισμένοι πληθυσμοί που διαβίωναν κυρίως με βάση τη γεωργία εμφάνισαν μικρότερες γνάθους σε σύγκριση με τους κυνηγούς-συλλέκτες. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι οι διατροφικές αλλαγές έχουν προκαλέσει διαφοροποιήσεις στο σχήμα των γνάθων των ανθρώπων πριν και μετά την εκβιομηχάνιση, μια εποχή όπου οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η σύγχρονη διατροφή με μαλακά τρόφιμα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη μικρότερων γνάθων από την παιδική ηλικία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις αυτής της διατροφής είναι πιθανό να σχετίζονται με προβλήματα οδοντικής ανάπτυξης, όπως στραβά δόντια και υπερανάπτυξη. Η Δρ Carolyn Rando από το UCL αναφέρει ότι παρατηρείται αύξηση της δυσαναλογίας στο μέγεθος των γνάθων, ενδεχομένως λόγω των αλλαγών στη διατροφή μας.
Επιπλέον, η κατανάλωση σκληρών, μασώμενων τροφών, όπως τα ωμά λαχανικά και το κρέας, μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του σαγονιού, ενισχύοντας τη μυϊκή ανάπτυξη της περιοχής. Οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις συσχετίσεις μεταξύ διατροφής και γνάθων, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές συνήθως έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε ίνες και απαιτούν λιγότερη μάσηση.
Η Δρ Hayley Llandro από τη Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία τόνισε ότι οι αλλαγές στην ανάπτυξη των γνάθων πιθανότατα συμβαίνουν σταδιακά μέσα από χρόνια εξέλιξης και ότι οι γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η μείωση κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφών θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία.
Το φαινόμενο του TikTok σχετικά με τις ασκήσεις mewing, οι οποίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξουν δραματικά το σχήμα του προσώπου, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, αλλά η Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις ισχυρισμούς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr