Ο αντίκτυπος της έλλειψης παιδιών από τα ζευγάρια millennials στην οικονομία

Ο αντίκτυπος της έλλειψης παιδιών από τα ζευγάρια millennials στην οικονομία

Μελέτη αποκαλύπτει πώς οι millennials που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επηρεάζουν την οικονομική υπόσταση. Όλο και περισσότεροι millennials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Βέβαια, η απόφαση για το αν κανείς θα κάνει παιδιά είναι μια βαθιά προσωπική επιλογή, αλλά η αυξανόμενη αντίσταση στο να γίνει κανείς γονιός παρουσιάζει πλέον προκλήσεις για την κοινωνία.

Το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, το 2022 ο αριθμός των γεννήσεων φτάνει μόλις 11 μωρά ανά 1.000 άτομα, μια πτώση που προκαλεί ανησυχία στους οικονομολόγους. Αυτός ο γηράσκων πληθυσμός οδηγεί σε πιέσεις στην αγορά εργασίας, ενώ η προκύπτουσα μείωση του ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει έως και 4%, όπως ανέφερε ο Τζέιμς Πομερόι, παγκόσμιος οικονομολόγος της HSBC, στο Business Insider.

Σε ένα σενάριο χαμηλής γονιμότητας, ο αριθμός των ατόμων στην παραδοσιακή ηλικία εργασίας θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται μέσα σε 20 χρόνια. Αυτή η προοπτική ανησυχεί πολλές χώρες, οι οποίες ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς βασίζονταν σε μετανάστες εργάτες.

Οι millennials απορρίπτουν το γονεϊκό ρόλο κυρίως λόγω κοστολόγησης και περιβαλλοντικών ανησυχιών. Σύμφωνα με μελέτη της Pew Research, οι βασικοί λόγοι είναι οι υψηλές δαπάνες για παιδική μέριμνα και οι ανησυχίες για την κατάσταση του κόσμου. Το 38% από αυτούς επικαλείται οικονομικούς περιορισμούς, ενώ 26% είναι ανήσυχοι για τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις της γονεϊκότητας.

Η κοινωνική αυτή μεταβολή χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή των γυναικών στην οικονομία, καθώς πολλοί επιλέγουν την ελευθερία της καριέρας τους και την επαγγελματική τους ανάπτυξη χωρίς την πίεση του γονεϊκού ρόλου.

Loading