Ανακαλύψτε την παράδοση των χριστουγεννιάτικων καλάντων μέσα από το έργο του Αρκά. Ο Αρκάς, με το σημερινό του σκίτσο, μας εισάγει στην παράδοση των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας δύο αγόρια με τα κάλαντα στα χέρια, έτοιμα να μας τα ψάλλουν. Αυτοί ρωτούν με μία φωνή: Να τα πούμε;
Τι είναι τα κάλαντα
Τα κάλαντα είναι δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια, τα οποία παραδοσιακά ψάλλονται κυρίως την παραμονή σημαντικών θρησκευτικών εορτών όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά (Αγ. Βασιλείου), τα Θεοφάνεια και τα Βάϊα (ή Λαζάρου). Εξαίρεση αποτελούν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, τα οποία έχουν κατανυκτικό χαρακτήρα. Τα κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα περιλαμβάνουν το τρίγωνο, το λαούτο και το νταούλι.
Η παράδοση
Η παράδοση αναφέρει ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 376 μ.Χ. Σημαντικές ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι οι ρίζες του εορτασμού αυτής της γιορτής ανάγονται στον 3ο αιώνα.
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
«Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την Θείαν γέννησιν,
να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον,
εν Βηθλεέμ τη πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρει η φύσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται,
εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών,
και ποιητής των όλων.
Σ’ αυτό το σπίτι πουρθαμε,
πέτρα πέτρα να μην ραγίσει,
και ο νοικοκύρης του σπιτιού,
χίλια χίλια χρόνια να ζήσει.»
Πηγή περιεχομένου: in.gr