Ανακαλύψτε την ιδανική διάρκεια άσκησης για μακροχρόνια υγεία και ευεξία. Η σημασία της σωματικής άσκησης για την υγεία και την ευεξία μας είναι ευρέως αποδεκτή και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πόση άσκηση απαιτείται πραγματικά για να εξασφαλίσουμε μια μακρά ζωή; Μια αναλυτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation ρίχνει φως σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα σχετικά με τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και την επίδρασή της στη μακροχρόνια επιβίωση.
Η έρευνα επικεντρώνεται στο πόσο η συχνότητα και η ένταση της άσκησης επηρεάζουν τη θνησιμότητα. Για τη μελέτη, συλλέχθηκαν δεδομένα από δύο μεγάλες αμερικανικές ομάδες με 116.221 συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, για περίοδο 30 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασκούνταν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από τις ελάχιστες συστάσεις για μέτρια και έντονη φυσική δραστηριότητα, παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας, τόσο γενικά όσο και από καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 έως 150 λεπτά με έντονη ένταση. Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει ότι η υπέρβαση της προτεινόμενης ποσότητας άσκησης μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 300 έως 599 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση παρουσίασαν 26% έως 31% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και 28% έως 38% μειωμένο κίνδυνο από καρδιοαγγειακή νόσο.
Η μελέτη δείχνει ότι ο βέλτιστος συνδυασμός μέτριας και έντονης άσκησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στη μείωση της θνησιμότητας. Τα άτομα που συνδύασαν 75 έως 300 λεπτά έντονης άσκησης με 150 έως 600 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση 35% έως 42% στη θνησιμότητα.
Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και οι νεότεροι άνθρωποι προτιμούν πιο έντονες δραστηριότητες, οι ηλικιωμένοι τείνουν να επιλέγουν μέτρια επίπεδα άσκησης. Ωστόσο, η ένταση της άσκησης αποδεικνύεται ωφέλιμη και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς.
Η μελέτη επισημαίνει ότι, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης, η μακροχρόνια σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία. Τονίζεται όμως η ανάγκη για περαιτέρω έρευνες στο θέμα αυτό. Στο τέλος, ακόμα και οι μικρές ποσότητες άσκησης που προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας και να συμβάλλουν στη μακροχρόνια επιβίωσή μας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr