Ο Economist αποκαλύπτει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τους Ελληνοκύπριους και την κυπριακή οικονομία

Ο Economist αποκαλύπτει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τους Ελληνοκύπριους και την κυπριακή οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ανατροπές για τους Ελληνοκύπριους και επηρεάζει την κυπριακή οικονομία.

Μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πόλος έλξης,  κυρίως για τους Ρώσους που την θεωρούσαν φορολογικό παράδεισο από τη δεκαετία του 1990. Η Λεμεσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ονομάστηκε Λεμεσόγκραντ λόγω της έντονης ρωσικής παρουσίας.

Ένα ανενεργό πλέον σύστημα χρυσού διαβατηρίου, κατά το οποίο οι επενδυτές πλήρωναν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και, κατά συνέπεια, υπηκοότητα της ΕΕ, είχε εδραιώσει τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή, όμως,  ο πόλεμος έχει φέρει τα πάνω κάτω και η Κύπρος πρέπει να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι που ζουν στα κατεχόμενα είναι περισσότεροι από τους Ουκρανούς, και οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν την πολιτική του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Μέτε Χατάι, ο αριθμός των Ρώσων και Ουκρανών που διαμένουν στα κατεχόμενα εκτιμάται περίπου στις 20.000, καθώς κάποιοι από αυτούς μετανάστευσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Αν και η κυπριακή οικονομία έχασε αρκετούς Ρώσους τουρίστες και επιχειρήσεις, παραμένει τυχερή, σύμφωνα με τη Φιόνα Μούλεν, καθώς έχει αποκτήσει ένα πλήθος Λιβανέζων και Ισραηλινών πελατών. Η Κύπρος έχει επωφεληθεί από την καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανησυχίες ότι άλλοι 10.000 πρόσφυγες θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της.

Loading

Play