Η δυναμική των συνδικάτων στις ΗΠΑ αλλάζει ενόψει των εκλογών του 2024 με τον Τραμπ στον προεδρικό θώκο.
Το 2024 αποτελεί καθοριστική χρονιά για τα συνδικάτα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο του Economist που αναλύει τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών κινητοποιήσεων. Η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ, ως υποψήφιο πρόεδρο, θέτει νέα δεδομένα για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα θετικά αποτελέσματα των κινητοποιήσεών τους.
Τον Νοέμβριο, 33.000 μηχανικοί επέστρεψαν στη Boeing κερδίζοντας αύξηση μισθού 38% μετά από επταήμερη απεργία, ενώ 47.000 λιμενεργάτες απήργησαν σε κομβικά λιμάνια. Η τελευταία χρονιά έχει καταγράψει 29 σημαντικές απεργίες σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους.
Τα συνδικάτα στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στήριξή τους και μέσω σημαντικών νομικών κινήσεων, όπως η αντίθεση της United Steelworkers στην εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel. Η δημοτικότητα των συνδικάτων είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1960, όπως καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup.
Με την επικείμενη δεύτερη θητεία του Τραμπ, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και οι βιομηχανίες βρίσκονται σε αναμονή για τις πιθανές αλλαγές στην πολιτική του. Ο συντηρητισμός στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Economist, φαίνεται να πλησιάζει τους εργαζόμενους, ενώ οι απόψεις για την κατεύθυνση του εργατικού κινήματος είναι διαφορετικές μεταξύ των λαϊκιστών και των πλουτοκρατών που περιλαμβάνονται στον κύκλο του Τραμπ.
Η πρόσφατη αύξηση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει ανησυχία για την πιθανή μείωση της δύναμης των συνδικάτων. Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού και σχεδόν πλήρους απασχόλησης αναμένεται να επηρεάσουν τη δυναμική αυτή. Οι λιμενεργάτες, αν και έχουν κερδίσει αύξηση μισθού άνω του 60%, διατηρούν εκκρεμότητες με την αυτοματοποίηση και τις επερχόμενες συμφωνίες.
Καθώς η προεδρία του Τραμπ προσεγγίζει το επόμενο κεφάλαιο, τα συνδικάτα ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ τα ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα των εργασιακών τους συμφερόντων συνεχίζουν να αποτελούν προτεραιότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr