Διερεύνηση των στρατηγικών σχέσεων Τουρκίας, Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων. Τον περασμένο μήνα, το Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε άδεια αναζήτησης φυσικού αερίου στις ακτές του Ισραήλ. Σημειωτέον, η χώρα του Καυκάσου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία. Η πρωτεύουσά της, το Μπακού, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τις διμερείς συνομιλίες που ξεκίνησαν στις 9 Απριλίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επισήμως, στόχος των συνομιλιών είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων στη Συρία, καθώς η κατάσταση στη χώρα αυτή έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η ένταση, που ήδη προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα, έχει επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, υπερχειλίζοντας στη Συρία.
Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο πλευρές θα χαρτογραφήσουν τα συμφέροντα και τις κόκκινες γραμμές τους στην περιοχή της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα του Μπακού περιλαμβάνει επίσης συνομιλίες που διεξάγει η Άγκυρα με τη νέα ηγεσία στη Δαμασκό για την καθορισμό τουρκοσυριακής ΑΟΖ. Αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς το ενδεχόμενο ενός τουρκοσυριακού μνημονίου εγείρει σοβαρούς κινδύνους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει κλιμακωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά την κατάρρευση του Άσαντ, γεγονός που έχει επιτρέψει στην Τουρκία να διευρύνει την επιρροή της. Το Ισραήλ, ανήσυχο για τις εξελίξεις, έχει επιτεθεί επανειλημμένα σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, επιβεβαιώνοντας την εχθρική του διάθεση προς τη νέα ηγεσία της Δαμασκού. Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη στρατηγική της Συρίας αυξάνουν την ανησυχία για την περιοχή, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας προκαλεί άμεσες αντιδράσεις.
Η τουρκική προσπάθεια να αμφισβητήσει την ενεργειακή συμμαχία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου και της προωθούμενης τουρκοσυριακής ΑΟΖ, αποκαλύπτει την στρατηγική του Ερντογάν στην περιοχή. Το γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, καθώς οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες προσθέτουν μία ακόμα διάσταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr