Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο, ο ψυχολόγος πίσω από το αμφιλεγόμενο πείραμα του Στάνφορντ, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών

Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο, ο ψυχολόγος πίσω από το αμφιλεγόμενο πείραμα του Στάνφορντ, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών

Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο, δημιουργός του Πειράματος Φυλακής του Στάνφορντ, άφησε μια αμφιλεγόμενη κληρονομιά. Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο, ο ψυχολόγος πίσω από το αμφιλεγόμενο έως διαβόητο Πείραμα Φυλακής του Στάνφορντ που είχε ως στόχο να εξετάσει τις ψυχολογικές εμπειρίες της φυλάκισης, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ζιμπάρντο πέθανε στις 14 Οκτωβρίου στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο. Η αιτία του θανάτου δεν ανακοινώθηκε.

Η μελέτη τερματίστηκε μετά από έξι ημέρες, καθώς οι φοιτητές που υποδύονταν τους φύλακες γίνονταν ψυχολογικά βίαιοι και εκείνοι που υποδύονταν τους κρατούμενους γίνονταν αγχώδεις, συναισθηματικά καταθλιπτικοί και εξοργισμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στάνφορντ. Ο Ζιμπάρντο επικρίθηκε επειδή ανέλαβε το ρόλο του επόπτη και έγινε ενεργός συμμετέχων στη μελέτη και όχι ουδέτερος παρατηρητής. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν σοκαριστικό και απροσδόκητο, δήλωσε αργότερα ο Ζιμπάρντο.

Το πείραμα χρησιμοποιείται σήμερα σε μαθήματα ψυχολογίας για τη μελέτη της ψυχολογίας του κακού και της δεοντολογίας της ψυχολογικής έρευνας με ανθρώπινα υποκείμενα, δήλωσε το Στάνφορντ. Το 2008, οι Τόμας Κάρναχαν και Σαμ ΜακΦάρλαντ υποστήριξαν σε έρευνά τους ότι οι συμμετοχές στο Πείραμα διενεργήθηκαν από άτομα με χαρακτηριστικά προδιάθεσης προς την κακοποίηση.

Η Κριστίνα Μάσλαχ, η επόπτρια του πειράματος, παρενέβη και ζήτησε την άμεση λήξη του λόγω της ανηθικότητας και της επικινδυνότητας της μελέτης. Ο Ζιμπάρντο τερμάτισε το πείραμα την 6η ημέρα, επισημαίνοντας τις ψυχολογικές και ηθικές συνέπειες της έρευνας.

Ο Ζιμπάρντο άφησε πίσω του τη σύζυγό του Κριστίνα Μάσλακ Ζιμπάρντο, τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Loading