Ο γαλλογερμανικός άξονας φτάνει σε κρίσιμο σημείο: ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Ο γαλλογερμανικός άξονας φτάνει σε κρίσιμο σημείο: ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Γερμανία και Γαλλία σε οικονομική κρίση: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. Μια σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση έχει αναδείξει τα προβλήματα των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης. Ο γαλλογερμανικός άξονας κινδυνεύει να ακινητοποιήσει τη ζώνη του ευρώ, με επιχειρήσεις, πολίτες και πολιτικούς να βιώνουν την αδυναμία εύρεσης λύσεων. Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστη απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές που προγραμματίζονται για τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Από τις 717 ψήφους, μόλις 207 βουλευτές στήριξαν τον Σολτς, ενώ 394 τον καταψήφισαν, με 116 να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς έχει προκαλέσει αναταράξεις, με τη νέα κυβέρνηση του Μπαϊρού να αναλαμβάνει μια δύσκολη κατάσταση. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι και υποψήφιος καγκελάριος, επισημαίνει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε μια βαθιά διαρθρωτική κρίση, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν έχει καταγράψει πραγματική ανάπτυξη από το 2018. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την ανησυχία ότι η Γερμανία πλησιάζει σε σημείο μη επιστροφής, απειλώντας τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με πέντε χρόνια στασιμότητας και μια πτώση της οικονομίας κατά 5%, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική, με αναλυτές να προειδοποιούν για τις μόνιμες συνέπειες των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να προσφέρουν μια ευκαιρία για αλλαγή πορείας, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να χάνει έδαφος στις παγκόσμιες αγορές.

Η γαλλική οικονομία, από την άλλη, αντιμετωπίζει την δική της κρίση, καθώς η νέα κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού προσπαθεί να διαχειριστεί την πολιτική αστάθεια και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2025. Μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, οι επενδυτές ανησυχούν για την κατεύθυνση της γαλλικής οικονομίας. Η νεοσύστατη κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το χρέος και το έλλειμμα, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play