Ο Γεραπετρίτης καλεί σε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στις παγκόσμιες κρίσεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΕΕ

Ο Γεραπετρίτης καλεί σε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στις παγκόσμιες κρίσεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΕΕ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προτρέπει την ΕΕ να ενωθεί απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε ισχυρές παρατηρήσεις σχετικά με τις επείγουσες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα 14 Απριλίου. Αναφερόμενος σε εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Συρία, ο Γεραπετρίτης κάλεσε για μια ενιαία, βασισμένη σε αξίες ευρωπαϊκή απάντηση σε έναν κόσμο που grappling with overlapping crises.

Η Ευρώπη navigates through unprecedented crises — πόλεμοι, ανθρωπιστικές καταστροφές, κλιματικές εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε. Αυτές είναι παγκόσμιες κρίσεις που απειλούν όχι μόνο την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας, αλλά και τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μία φωνή, που να στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της — τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, τη διακοπή των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, καθώς και την ισχυρή δέσμευση στον κανόνα του δικαίου και τη δημοκρατία.

Καλέγοντας για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Γεραπετρίτης καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την κυριαρχία της χώρας. «Καταδικάζουμε τις πρόσφατες επιθέσεις. Η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ευρώπη να διατηρήσει ενεργή παρουσία στην περιοχή. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη. Ένας πολιτικός διάλογος πρέπει να ξεκινήσει — που να οδηγεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει η μόνη νόμιμη κυβερνητική οντότητα στην περιοχή.

Ο Γεραπετρίτης κάλεσε επίσης την Ευρώπη να συμμετάσχει πιο δυναμικά στη Συρία, προωθώντας την πλήρη ένταξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και διατηρώντας τα διεθνή νομικά πρότυπα — ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη για ευρωπαϊκή εμπλοκή στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων στην Αφρική και πέρα από αυτήν.

Επισημαίνοντας τη μακροχρόνια υποστήριξη της Ελλάδας, ο Γεραπετρίτης προέτρεψε την ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. «Η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να προχωρήσει με βάση τα προσόντα», είπε. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρότερη — και αυτό απαιτεί μια καθαρή, ενωμένη θεσμική φωνή.»

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play