Ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ, ο οποίος ηγείτο της ένωσης «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» την οποία κατήργησε με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο, προτίθεται να συστήσει νέα οργάνωση με τους ίδιους σκοπούς. Την ίδια στιγμή του Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τελεί υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «άδικη» την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου να καταργήσει την ένωση «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
«Θα συστήσουμε νέα οργάνωση, χωρίς να συνιστά νομικό πρόσωπο για κάθε ενδεχόμενο… Εάν χάσουμε στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε το νομικό μας πρόσωπο, θα κανουμε μια οργάνωση που δεν θα είναι νομικό πρόσωπο για να συνεχίσουμε τη δράση μας. Το πιθανότερο είναι να διατηρήσουμε την προηγούμενη ονομασία μας», δήλωσε ο Λεβ Πανπομαριόφ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ένωσης στο οποίο προγραμματίζονται να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της με βάση τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αμφισβητούμε την κατάργηση της ένωσης , αλλά μερικές τροπολογίες που σχετίζονται με τις τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα θα τις κάνουμε» δήλωσε ο Πανομαριόφ.
Ο ηλικίας 75 ετών ακτιβιστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη συγκρότηση μιας συμμαχίας με ενώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρότι δεν θεωρούν ότι ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι οικολογικές και οι κοινωνικές ενώσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε την 1η Νοεμβρίου την διάλυση της ένωσης «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο δικηγόρος της ένωσης «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» Σεργκεί Αντρόποφ είχε δηλώσει ότι η ένωση θα καταγγείλει την απόφαση προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπάγεται στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με σημερινή του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει «άδικη» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι η διάλυση των οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων συνιστά επικίνδυνη τάση.
Την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράφουν 20 μέλη του μεταξύ των οποίων ο γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός Νικολάι Σβανίτζε και ο γνωστός Ρώσος σκηνοθέτης κινηματογράφου Αλεξάντρ Σοκούροφ , ο δημοσιογράφος Πάβελ Γκούσεφ, η βραβευμένη Ρωσίδα δημοσιογράφος Ευα Μερκατσιόβα, ο Αλεξάντρ Μασμόλοφ ψυχολόγος και μέλος της Ακαδημίας επιστημών, ο νομικός Γκένρι Ρέζνικ και άλλοι.
Η ένωση «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι μια από τις παλιότερες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία. Άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ επίσημα είχε καταχωριστεί τον Νοέμβριο του 1997. Η ένωση «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών να έχουν μια δίκαιη δίκη, την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα, την διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών, παρέχει νομική υποστήριξη σε ευάλωτα οικονομικά άτομα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων και μεταναστών, παρακολουθεί τις δίκες που διεξάγονται, ασκεί έλεγχο στις δραστηριότητες των σωμάτων ασφαλείας και αγωνίζεται κατά του αντισημιτισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.
Την ένωση «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» την συμπεριέλαβαν στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας» τον Φεβρουάριο του 2019. Ο νόμος για της ΜΚΟ- πράκτορες ξένης χώρας θεσπίστηκε το 2012. Με βάση τον νόμο αυτόν οι ΜΚΟ που ασχολούνται με πολιτική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό θα πρέπει να δηλώνονται στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας. Ο Πανομαριόφ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ένωση του δεν συμφωνεί με την ένταξη της στην κατηγορία των πρακτόρων ξένης χώρας.
Πηγές: TASS, Kommersant