Ο ισραηλινός στρατός εκτοπίζει χιλιάδες Παλαιστίνιους, με σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Στον μεγαλύτερο εκτοπισμό Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967 προχώρησε ο ισραηλινός στρατός. Ειδικότερα, περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι σύρθηκαν έξω από τα σπίτια τους στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ κατά ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων.
Η επιχείρηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αυξανόμενης μαχητικής δράσης στις περιοχές Τζενίν, Τουλκαρέμ και κοντά στην Τούμπας. Οι Παλαιστίνιοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί μια συγκαλυμμένη προσπάθεια μόνιμης εκδίωξής τους από τα σπίτια τους. Η κατάσταση εντείνεται από το γεγονός ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι απόγονοι προσφύγων που είχαν εκδιωχθεί κατά τη διάρκεια της Νάγκμπα το 1948.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους παραμένουν άστεγοι μετά από περισσότερες από τρεις εβδομάδες, με 3.000 να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε στρατόπεδα προσφύγων επιδεινώνει την κατάσταση, όπως αναφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ΟΗΕ επισημαίνει σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 150 σπίτια στη Τζενίν, καθιστώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι δηλώσεις του ισραηλινού στρατού υποδεικνύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι απαραίτητη για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τις πρακτικές των δυνάμεων. Παρά την επίσημη ανακοίνωση ότι δεν υπάρχουν εντολές εκκένωσης, οι μαρτυρίες αποδεικνύουν το αντίθετο.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, και οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, με τη σύγκρουση να απειλεί να αλλάξει ριζικά το πολιτικό και δημογραφικό τοπίο της Δυτικής Όχθης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr