Επιμέλεια: Τάνια Η. Μαντουβάλου
Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση, και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερες από 7.500 γυναίκες κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό. Η πρώιμη διάγνωση πλέον, σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες, σώζει ζωές. Ο χειρουργός-ογκολόγος, Δρ Ιωάννης Σπηλιώτης έχει δηλώσει στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ότι σε δέκα χρόνια ο καρκίνος θα αποτελεί χρόνιο νόσημα, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ογκολόγος-παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Northwestern University των ΗΠΑ, Ηλίας Αθανασιάδης ανέφερε ότι μία κατηγορία νέων φαρμάκων αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού, που παλαιότερα το μέλλον τους διαγραφόταν ζοφερό.
Με την ευκαιρία της σημειολογίας του μήνα θα ήθελα λίγο να κριτικάρω εμάς τους δημοσιογράφους που ενίοτε χρησιμοποιούμε τη λέξη επάρατος. (προέρχεται από το «ἐπί + ἀρῶμαι (<ἀρά : η προσευχή, η κατάρα, σημαίνει δηλ. αναθεματισμένος, επικατάρατος, καταραμένος). Θυμώνω όταν ακούω ή διαβάζω τη λέξη και θεωρώ ότι θα πρέπει να διδάσκεται στις δημοσιογραφικές σχολές, να μην χρησιμοποιείται για τον καρκίνο αλόγιστα. Είναι κάτι για το οποίο φωνάζουν χρόνια τώρα οι σύλλογοι ασθενών. Αλλά ποιος τους ακούει..; Η νόσος, αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, δεν είναι για όλους επάρατη και έχει όνομα. Όπως η ψωρίαση, η υπέρταση και το έλκος. Λέγεται καρκίνος και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κατάματα. Ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιμανάκης που έχει νοσήσει δύο φορές μου είχε πει παλαιότερα σε ρεπορτάζ του amna web tv ότι «ο καρκίνος είναι ευλογημένη αρρώστια, γιατί σου δίνει το δικαίωμα και το χρόνο να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα».
Μείωση της θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο επιστημονικό περιοδικό «A Cancer Journal for Clinicians», τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παρατηρείται σταθερότητα στην εμφάνιση των κρουσμάτων και παράλληλα μείωση της θνησιμότητας. Πάντα όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις και οι κορώνες για τους νικητές της ζωής ενίοτε ενοχλούν τους συγγενείς ανθρώπων που έχουν φύγει από τη νόσο. «Ωραία τα «ταρατατζούμ» για τους νικητές και χαίρομαι να επιβιώνουν άνθρωποι από αυτή τη δύσκολη ασθένεια, αλλά ο δικός μου πατέρας, που πέθανε, τί ήταν; Ο χαμένος της ζωής;», μου είπε πρόσφατα μία φίλη.
Ε. Φιλόπουλος: Τι χαρακτηρίζει την εποχή μας
Αυτά που χαρακτηρίζουν την εποχή μας σ’ ό,τι αφορά το θέμα του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας-χειρουργό μαστού Ευάγγελο Φιλόπουλο, είναι τα εξής:
- Ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου μαστού παγκοσμίως που θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια τον αντίστοιχο του καρκίνου του πνεύμονα, καθιστώντας τον έτσι τον υπ’ αριθμό ένα καρκίνο γενικώς.
- Η συνεχιζόμενη φοβία των γυναικών για την ασθένεια, παρόλο που τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα ζωής των γυναικών που νοσούν έχουν εξαιρετικά βελτιωθεί.
- Η πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου που προέκυψε από μια σειρά ανακαλύψεων στους τομείς της γενετικής, της μοριακής βιολογίας και της φαρμακευτικής, επιτρέποντας έτσι αφενός να κατανοηθούν καλύτερα οι ιδιαιτερότητες των καρκινικών κυττάρων και αφετέρου να προσαρμοστούν καλύτερα οι θεραπείες σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.
- Ο πληθυσμιακός προληπτικός έλεγχος που εισέρχεται σε μία φάση ωριμότητας, και χαρακτηρίζεται από μια πιο λελογισμένη εφαρμογή του μαστογραφικού ελέγχου (για τις γυναίκες 40-50 ετών) καθώς και η συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών για πιο σωστή και πρώιμη διάγνωση.
- Η αλματώδης πρόοδος στην ιατρική που αρχίζει πλέον να έχει δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, επιτάσσει άμεσες και καινοτόμες λύσεις για να επιζήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να έχουν όλες οι ασθενείς πρόσβαση στις νέες καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.
«Καθώς ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, η συμμετοχή όλων των πολιτών είναι συνθήκη εκ των ουκ άνευ για την επιτυχή και με ανθρωπιά αντιμετώπισή του», τονίζει ο ο πρόεδρος της ΕΑΕ.