Το 1836, ο εμβληματικός Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος, γνωστός στην Ελλάδα ως Τσάρλς Ντάργουιν και πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από πενταετή ταξίδι με το ιστιοφόρο Beagle. Το ταξίδι αυτό περιλάμβανε παρατηρήσεις στις ακτές της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας.
Δεκάδες χρόνια αργότερα, το 1982, το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» δημοσίευσε συνέντευξη του Κάρολου Δαρβίνου, βασισμένη σε αυτοβιογραφικές του αναφορές.
Συναντάμε τον 73χρονο Δαρβίνο στο σπίτι του, το “Down House”, όπου ζούσε μοναχικά για περίπου 40 χρόνια. Ο Δαρβίνος τρομοκρατούσε τη δημοσιότητα με τη θεωρία του ότι ο άνθρωπος έχει πρόγονό του τον πίθηκο, προκαλώντας επανάσταση στη βιολογία.
Ο Δαρβίνος θυμάται την προηγούμενη κατοικία του και την εργασία του για το μεγάλο βιβλίο του, “Η γένεση των ειδών”, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις σκέψεις του.
Επισημαίνει πως τα πέντε χρόνια στο ιστιοφόρο “Μπηγκλ” ήταν καθοριστικά για τη ζωή του. «Ίσως η επιτυχία μου στηρίζεται στην οικονομική κατάσταση της εποχής και στο σκληρό πείσμα μου», αναφέρει.
Η επιστημονική αποστολή του 1831 με το “Μπηγκλ” εκπλήρωσε 40.000 μίλια, φέρνοντάς τον σε επαφή με τη βιοποικιλότητα της Νότιας Αμερικής και των νησιών Γκαλαπάγκος. Μετά την επιστροφή του, ο Δαρβίνος παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο Ντάουν Χάουζ, όπου καθόρισε την οικογένειά του, ενώ είχε ήδη δημοσιεύσει το ημερολόγιο του ταξιδιού του.
Ο Δαρβίνος αφιέρωσε είκοσι χρόνια στη θεωρία της εξέλιξης και το 1858 ανακοίνωσε τις μελέτες του παράλληλα με εκείνες του Άλφρεντ Ράσελ Ουάλας, και οι δύο φυσιοδίφες τελικά παρουσίασαν τα έργα τους ταυτόχρονα στους Λινέ του Λονδίνου, με την αναγνώριση του Δαρβίνου.
Στη συνέχεια δημοσίευσε το βασικό του έργο “Για τη γένεση των ειδών, μέσω φυσικής επιλογής ή τη διαμόρφωση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών στον αγώνα για επιβίωση”, το οποίο προκάλεσε τεράστια αντίθεση από την εκκλησία.