Περήφανος για τη συμβολή του στην έναρξη του καρδιοχειρουργικού τουρισμού στην Ελλάδα δηλώνει ο καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης, η φήμη του οποίου, ως καρδιοχειρουργού, είναι παγκόσμια. «Έχουμε ήδη ασθενείς από ΗΠΑ, Αγγλία και Νέα Ζηλανδία. Έρχονται γιατί η Ελλάδα όχι μόνο αφομοιώνει τεχνογνωσία αλλά και γιατί τη δημιουργεί και γιατί παράγει καινοτομία ενώ εκπαιδεύει γιατρούς απ΄όλο τον κόσμο», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΕΤΒΑVIPE Studio που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με κύριο σκοπό την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ο καθηγητής Κωφίδης, καταγόμενος από την Κομοτηνή, έχει ακολουθήσει μία διαδρομή σχεδόν 30 ετών στο εξωτερικό, αφήνοντας το επιστημονικό του στίγμα ως καρδιοχειρουργός σε Γερμανία, Ελβετία και ΗΠΑ. «Θέλουμε να αλλάξουμε όλη την εμπειρία του ασθενούς γύρω από μια επέμβαση καρδιάς, εφαρμόζοντας την ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική», δήλωσε, επισημαίνοντας την πρόθεση του για τη βελτίωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών που προσφέρει το Διεθνές Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Ελλάδας.
Επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από περίπου τρεις μήνες και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όταν οι συζητήσεις που είχε με τον Όμιλο «ΥΓΕΙΑ» κατέληξαν στη συμφωνία δημιουργίας του Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ελλάδας, η λειτουργία του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα στις 23 Οκτωβρίου 2024.
Ο κύριος πυλώνας του Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ελλάδας χτίζεται γύρω από ενδοσκοπικές υβριδικές ρομποτικές τεχνικές. Όπως εξήγησε, ετοιμάζουμε εξατομικευμένη βαλβίδα για την καρδιά του κάθε ασθενούς. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, ο καθηγητής προγραμματίζει τη κατασκευή βαλβίδων που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών.
Η ζωή του μοιράζεται κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη του, αλλά αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στα χόμπι του, αγαπώντας τη φωτογραφία, το διάβασμα και την πιλοτική πτήση.
Η κουβέντα πέρασε σε φιλοσοφικά ζητήματα, με τον καθηγητή Κωφίδη να τονίζει ότι η πίστη και η επιστήμη μπορούν να συνυπάρχουν, αναφέροντας παραδείγματα από τη ζωή μεγάλων επιστημόνων.
Με αφορμή το φοιτητικό ακροατήριο που υπήρχε μέσα στο στούντιο, ο καθηγητής έδωσε συμβουλές στους νέους, προτρέποντάς τους να πιστεύουν στον εαυτό τους και να επιδιώκουν τους στόχους τους, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν όρια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ