Ανακαλύψτε τους κρυφούς κινδύνους της χρήσης τεχνολογίας κατά την οδήγηση και την επιρροή της συνδεσιμότητας στην οδική ασφάλεια. Στην Ελλάδα, η απαγόρευση χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιβάλλει τη μη πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Παράλληλα, οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν μετατρέψει την καμπίνα του αυτοκινήτου σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο, όπου ο οδηγός μπορεί να πραγματοποιεί ταυτόχρονες δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται από ανησυχητικά στοιχεία, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι δυνατότητες αυτές δεν εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο.
«Ο εγκέφαλός μας δεν είναι ικανός να επεξεργάζεται αποτελεσματικά πολλαπλές εργασίες», τονίζει ο Ρόμπερτ Ρόζενμπεργκ, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Τα ανθρώπινα όντα απλά δεν μπορούν να ανταγωνίζονται αξιόπιστα πολλές απαιτήσεις ταυτόχρονα», συμπληρώνει.
Οι σύγχρονες συσκευές, αν και παρέχουν ευκολίες, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την οδήγηση. Οι δυνατότητες hands-free κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων δεν αποδεικνύονται ασφαλείς, σύμφωνα με τον Ρόζενμπεργκ. Τα νέα αυτοκίνητα επιτρέπουν τη χρήση των smartphones κατά την οδήγηση, γεγονός που ενδεχομένως δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η οδήγηση με τεχνολογία είναι ασφαλής.
Σύμφωνα με έρευνα του 2015, το 36% των οδηγών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητο, επιδεικνύοντας την αυξανόμενη τάση της αποσπασμένης οδήγησης. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη γραφή μηνυμάτων ή στις τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά επεκτείνεται και στη χρήση ψηφιακών βοηθών.
Ο Ρόζενμπεργκ διερωτάται αν μπορούμε να επιτύχουμε την ορθή χρήση της αυξανόμενης τεχνολογικής συνδεσιμότητας χωρίς να διακινδυνεύσουμε την προσοχή μας. Αν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι hands-free συνομιλίες φαίνονται ασφαλείς, οι έρευνες δείχνουν ότι σχετίζονται με υψηλά επίπεδα κινδύνου. Η απροσεξία κατά την οδήγηση, μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες για τους οδηγούς και τους άλλους χρήστες του δρόμου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr