Ο κλάδος των πρώτων υλών στην ψηφιακή εποχή

Ο κλάδος των πρώτων υλών στην ψηφιακή εποχή

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των “big data” και της τεχνητής νοημοσύνης, οι πρώτες ύλες δεν παραμένουν απλώς «επίκαιρες», βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων. Αν και είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η καινούρια ψηφιακή εποχή είναι “ άυλη”, ωστόσο η ανάγκη για πρώτες ύλες γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Συνολικά, δε, ο κλάδος, ο οποίος αποτελεί ήδη βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και σημαντική πηγή απασχόλησης, έχει μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μέσα σε αυτό το τοπίο.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα του «4th Greek Raw Materials Community Dialogue», (11-12/12/2019) της διημερίδας που διοργανώθηκε για άλλη μία χρονιά με επιτυχία στην Αθήνα από το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες – EIT Raw Materials Hub: Regional Center Greece (RCGREECE), με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών του χώρου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλες τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα των πρώτων υλών, ιδίως σε σχέση με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, καθώς και τις δεξιότητες των επαγγελματιών του μέλλοντος προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο κος. Αντώνης Πολίτης, Business Developer του EIT RawMaterials, ανέδειξε τις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου μέσα από τις δραστηριότητες της Κοινότητας Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες (EIT RawMaterials) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Καινοτομίας (EIT). Με τη σειρά της, η Δρ. Ασημίνα Κατσιάπη, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός και Project Manager του RCGREECE, τόνισε τη σημαντική δραστηριότητα των Ελλήνων εταίρων του EIT RawMaterials απο το 2016, με περισσότερα από 50 projects με 130 συνεργάτες πανευρωπαϊκά και επισήμανε το ρόλο του RCGREECE στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας στον κλάδο, θέτοντας ως προτεραιότητες για το 2020 την επέκταση του δικτύου στην Κύπρο και σε άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κος. Χρήστος Καβαλόπουλος, Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην τεχνολογική και κοινωνική διάσταση του Industry 4.0 στον εξορυκτικό κλάδο, και ο Δρ. Γεώργιος Δρόσος, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην προοπτική ενίσχυσης της βιομηχανίας των πρώτων υλών μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του κλάδου παρουσίασαν τις λύσεις που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν προκειμένου να απαντήσουν στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής: Digital Smelter από τον κο. Γ. Καρναχωρίτη της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E., e-engineering in 6D από τον κο. Σ. Λιάλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., e-leadership στην ψηφιοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας από τον κο. Φ. Τασούλα της ΤΙΤΑΝ Α.Ε..

Ψηφιακές λύσεις που προσφέρονται από μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν από τις εταιρείες ABAUT (Αυστρία), Emphasis DigiWorld και Planetek Hellas (Ελλάδα), οι οποίες ήδη βρίσκουν εφαρμογή σε μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρονται απο το ERA-MIN 2019 παρουσίασε ο κος. Μ. Κότσιας από τη ΓΓΕΤ.

Ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του EIT RawMaterials, κος Imre Gombkötő, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει το EIT RawMaterials Academy. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (Κ. Φαρέας από την ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ, Π. Δάβρης από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Α. Χασιώτης από την ΑΕΙΦΟΡΟΣ/ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Δ. Μπάλας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Κ. Φιλίνης από τον ΣΕΒ και Α. Κλάδης από την AdMiRIS) ανέδειξαν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τα επιμέρους στάδια του κύκλου ζωής των ορυκτών πρώτων υλών.

Αποτελέσματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επιδοτήθηκαν από το EIT RawMaterials (MIREBooks, RM@Schools, RawDTrip) παρουσιάστηκαν από τους Μ. Ortega από το RIC Leoben, Ν. Kowalska από το AGH University και Ν. Κεντέρα και Β. Λουλουδάκη, σπουδαστές ΕΜΠ. Το παράδειγμα του υπόγειου μεταλλείου που αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς παρουσιάστηκε από τον κ. Γ. Μπαράκο από το Institute of Mining & Special Civil Engineering TU Bergakademie Freiberg.

Ψηφιακές δεξιότητες, δεξιότητες διαχείρισης έργου και επικοινωνίας, προσαρμογή στην αλλαγή, ομαδική συνεργασία, οικονομική αξιολόγηση έργου, προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις ήταν οι δεξιότητες που αναδείχθηκαν από όλους τους ομιλητές. Η συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας και η συμμετοχή στις δραστηριότητες του EIT RawMaterials συνιστούν τα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των δεξιοτήτων.

Το RCGREECE αποτελεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας της Κοινότητας Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες (EIT Raw Materials) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και λειτουργεί από το Εργαστήριο Μεταλλουργίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play