Η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς, η ενίσχυση των start-ups και η υποστήριξη των επιστημόνων που κάνουν βασική έρευνα στην Ελλάδα αποτελούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνο Φουντά, τα μέσα που θα συντελέσουν στην ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το brain drain, πράγματι πολλοί έφυγαν από την Ελλάδα την εποχή της κρίσης, και η εστίαση είναι στο πώς να γυρίσουν πίσω. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν θα γυρίσουν πίσω και νομίζω ότι η έμφαση είναι να κρατήσουμε τους νέους που είναι εδώ», επεσήμανε ο κ. Φουντάς μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει να βοηθήσουμε τη βασική έρευνα, θα πρέπει τα πανεπιστήμια να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της βιομηχανίας και θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οικονομία».
Καθώς ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του CERN, ο κ. Φουντάς ανέφερε ότι ο στόχος του κατά τη θητεία του είναι να μπουν οι βάσεις για το πρόγραμμα της αναβάθμισης του επιταχυντή LHS, ένα έργο ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να πετύχει και το οποίο θα αρχίσει το 2030. Βέβαια, η έναρξή του θα είναι πέραν της θητείας μου, που τελειώνει το 2027, ωστόσο σε κάθε πρότζεκτ η βάση μπαίνει στην αρχή και θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να πετύχει, που σημαίνει ότι θα πρέπει το project management να είναι σωστό, το review να είναι σωστό και τα milestones του προγράμματος να ακολουθηθούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN.
Στοίχημα για τον οργανισμό είναι και η υλοποίηση του νέου μεγάλου επιταχυντή FCC, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον οποίο η απόφαση δεν έχει παρθεί από τα κράτη-μέλη. «Υπάρχουν λίγα πράγματα στα οποία η Ευρώπη είναι ανταγωνιστική και η έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι το top. Αυτή τη στιγμή η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει έναν άλλο επιταχυντή και εάν δεν ενισχύσουμε το CERN, αργά ή γρήγορα θα έχουμε brain drain από την Ευρώπη προς την Κίνα», παρατήρησε ο κ. Φουντάς.
Ένα σημαντικό ερώτημα στο οποίο ο αναβαθμισμένος επιταχυντής και ο νέος επιταχυντής που σχεδιάζεται θα κληθούν να διερευνήσουν είναι «το πώς αντιδράει το μποζόνιο Χιγκς με τον εαυτό του και αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο ζωής του Σύμπαντος και αν το σύμπαν είναι σταθερό ή αν θα εξαφανιστεί κάποτε. Οπότε έχει κοσμολογικές προεκτάσεις», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ