Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της πολιτισμικής κουλτούρας στο sexting στις χώρες της Ιβηρικής και Λατινικής Αμερικής. Πολλές φορές, μια φαινομενικά αθώα προσέγγιση στον φλερτ μπορεί να εξελιχθεί στην αποστολή ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο. Το ψηφιακό σεξ, γνωστό ως sexting, παρουσιάζει ομοιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εντοπίζονται σημαντικές γεωγραφικές αποκλίσεις. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεαρές Ισπανίδες εμπλέκονται σε sexting πιο συχνά από τις Κολομβιανές και τις Μεξικανές. Ο στόχος της έρευνας, η οποία βασίζεται σε δείγμα 3.726 ατόμων ηλικίας 17 έως 25 ετών, ήταν να αναδείξει πώς οι πολιτισμικές διαφορές της Ισπανίας, του Μεξικού και της Κολομβίας επηρεάζουν τη συχνότητα και τα κίνητρα των νέων στις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μέσω των κοινωνικών μέσων.
Η σεξουαλική συμπεριφορά των νέων ενηλίκων είναι διαδεδομένη και στις τρεις χώρες, αν και παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα sexting στο Μεξικό. Η στάση των ανδρών είναι συχνά πιο θετική σε σχέση με τις γυναίκες συνομήλικές τους, και οι Μεξικανοί άνδρες βλέπουν το εικονικό σεξ ως πηγή διασκέδασης. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες ασχολούνται με το sexting είναι η επιθυμία για ενίσχυση της οικειότητας με τους συντρόφους τους.
Ο Ricardo Fandiño Pascual, κλινικός ψυχολόγος, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη για εκείνους που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη θεματολογία εδώ και χρόνια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σεξουαλική συμπεριφορά ρυθμίζεται από πολιτισμικούς παράγοντες και τις ηθικές αντιλήψεις που διαμορφώνονται από την εποχή και το κοινωνικό πλαίσιο.
Στις πιο συντηρητικές κοινωνίες, οι γυναίκες που εκδηλώνουν σεξουαλική πρωτοβουλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κριτική, γεγονός που αποδεικνύει τη βαθιά ριζωμένη μάτσο κουλτούρα. Τα κίνητρα που επικαλούνται οι νέοι για το sexting διαφέρουν ανά χώρα, με τις Μεξικανές να επηρεάζονται περισσότερο από τους συντρόφους τους και τις Κολομβιανές από κοινωνικές πιέσεις και κατανάλωση αλκοόλ.
Οι εκπαιδεύσεις σχετικά με τη συναίνεση και την σεξουαλική αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων του sexting. Ο Rafael Ballester Arnal, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jaume I, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στην πιθανότητα οι φωτογραφίες να φτάσουν σε λάθος χέρια, αλλά επεκτείνονται στην αναζήτηση εξωτερικής επιβεβαίωσης. Τονίζει ότι πολλοί άνθρωποι που αποστέλλουν σεξουαλικές εικόνες μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να επιδιώκουν την αποδοχή από τους άλλους.
Συμπερασματικά, η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις εκβιασμού και εξάρτησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr