Ανακαλύψτε την ιστορία του μαρκησίου ντε Κοντορσέ, ενός εκφραστή του ανθρώπινου πνεύματος στη Γαλλική Επανάσταση. Ο Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά ντε Καριτά, γνωστός ως μαρκήσιος ντε Κοντορσέ (1743-1794), ήταν ένας άθεος και πρωτοπόρος μαθηματικός, ο οποίος υποστήριξε τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ παράλληλα αντιτάχθηκε στην εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ. Ως μέλος του κόμματος των Γιρονδίνων στην Εθνοσυνέλευση, προώθησε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και διατύπωσε το Σύνταγμα της Νέας Δημοκρατίας. Η στάση του κατά της τρομοκρατίας του Ροβεσπιέρου του στοίχισε ακριβά, αφού τον Ιούλιο του 1793 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία της προδοσίας, το οποίο επισύρει θανάτωση.
Βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι της Ροζ Σοφί Βερνέ, κάτω από το φως ενός κακοχυμένου κεριού, έγραψε το Σχεδίασμα για έναν Ιστορικό Πίνακα των Προόδων του Ανθρώπινου Πνεύματος. Υποψιαζόμενος ότι οι Αρχές θα τον ανακάλυπταν, εγκατέλειψε το Παρίσι με μόνο αποσκευή έναν τόμο με τα Ποιήματα του Οράτιου. Στις 26 Μαρτίου 1794, έφτασε στο Κλαμάρ, εννέα μόλις χιλιόμετρα από το Παρίσι, και επισκέφθηκε ένα πανδοχείο, περιμένοντας να οδηγηθεί σε κάποιο κρησφύγετο. Ο πανδοχέας τον ρώτησε αν ήθελε να του ετοιμάσει μια ομελέτα. «Πόσα αυγά να βάλω, κύριε;» ρώτησε. «Δώδεκα», απάντησε ο Κοντορσέ. Ο πανδοχέας σκέφτηκε ότι ήταν ένας πλούσιος εκμεταλλευτής, που θα έτρωγε δώδεκα αυγά την ώρα που ο λαός δεν είχε ούτε ένα.
Η τύχη του, ωστόσο, ήταν τραγική. Δεν είναι βέβαιο ότι ο Κοντορσέ απόλαυσε την ομελέτα, καθώς την επόμενη ημέρα βρέθηκε νεκρός. Λέγεται ότι το πρωί της ημέρας εκείνης είχε καταναλώσει μικρή ποσότητα λιωμένου βρωμόχορτου με όπιο, χωρίς να ακούσει τις κότες να κακαρίζουν.
*Το διήγημα του Φίλιππου Δρακονταειδή τιτλοφορείται Δώδεκα αυγά και περιλαμβάνεται στο νέο του βιβλίο Προ πολλού και προ ολίγου (εκδόσεις Κέδρος). Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 17 Σεπτεμβρίου 1940. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1962 και έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, συμπεριλαμβανομένων μυθιστορημάτων και συλλογών διηγημάτων. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το δοκιμιακό και μεταφραστικό έργο του. Ως ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και γνώστης γαλλικής, αγγλικής και ισπανικής γλώσσας, τιμήθηκε το 1981 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.*
Πηγή περιεχομένου: in.gr