Ο μισογυνισμός πίσω από τις πριγκίπισσες του δολαρίου: Μια νέα έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο μισογυνισμός πίσω από τις πριγκίπισσες του δολαρίου: Μια νέα έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εξερεύνηση του ρόλου των Αμερικανίδων κληρονόμων στη βρετανική αριστοκρατία μέσω της τέχνης του Sargent. Οι πριγκίπισσες του δολαρίου, όπως ονομάστηκαν οι πλούσιες Αμερικανίδες που παντρεύτηκαν μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας, αναμένεται να γίνουν το επίκεντρο μιας νέας έκθεσης στο Kenwood House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση επιδιώκει να αφηγηθεί την ιστορία των γυναικών που διέσχισαν τον Ατλαντικό για γάμους με ευγενείς, αναδεικνύοντας τις επιτυχίες και τις προκλήσεις τους. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του διάσημου προσωπογράφου John Singer Sargent, ο οποίος ήταν γνωστός για τα πορτρέτα των εν λόγω γυναικών.

Ανάμεσα στις εκθέσεις θα περιλαμβάνονται 18 πορτρέτα που δημιούργησε ο Sargent, απεικονίζοντας Αμερικανίδες που διέσχισαν τον Ατλαντικό. Η κριτική που ασκήθηκε στις γυναίκες αυτές έθεσε στο προσκήνιο τις διακρίσεις που αντιμετώπιζαν, καθώς πολλές φορές χαρακτηρίζονταν με απαξιωτικούς όρους. Η έκθεση αποσκοπεί στη διάσπαση αυτού του στερεότυπου και στην αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια Wendy Monkhouse, «υπάρχει ένας ανεπαίσθητος, ή όχι και τόσο ανεπαίσθητος, μισογυνισμός στις περιγραφές αυτών των γυναικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει τις ιστορίες πίσω από τα πορτρέτα και να προσφέρει μια νέα προοπτική για τις γυναίκες αυτές, που, αν και ήταν οικονομικά ανεξάρτητες και συνδέθηκαν με την αριστοκρατία, συχνά παρέμεναν στο περιθώριο της κοινωνικής αναγνώρισης.

Η έκθεση Heiress: Sargent’s American Portraits θα διαρκέσει από τις 16 Μαΐου έως τις 5 Οκτωβρίου στο Kenwood House.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play