Ο ναζί που ίδρυσε το σύστημα βασανιστηρίων του Άσαντ: Το παιδί του Άιχμαν, η Θεσσαλονίκη και η καταδίκη του

Ο ναζί που ίδρυσε το σύστημα βασανιστηρίων του Άσαντ: Το παιδί του Άιχμαν, η Θεσσαλονίκη και η καταδίκη του

Ανακαλύψτε την ιστορία του Άλοϊς Μπρούνερ, του ναζί που βρήκε καταφύγιο στη Συρία και την αναδιοργάνωση του καθεστώτος Άσαντ. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας 40άρης άνδρας με χαρακτηριστικά σκληρά και ύψος 172 εκατοστά εγκαταλείπει τη Γερμανία, αναζητώντας μια νέα αρχή στο Κάιρο. Τελικά, θα καταλήξει 611 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, στη Δαμασκό. Εκεί, θα βρει καταφύγιο ένας από τους πιο σφοδρούς Ναζί, γνωστός με το όνομα Γκέοργκ Φίσερ, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ο Άλοϊς Μπρούνερ.

Το δεξί χέρι του Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνος για τις δολοφονίες τουλάχιστον 100.000 Εβραίων, βρήκε στη Συρία την ελευθερία του, καθώς ο κλοιός στην Ευρώπη είχε αρχίσει να σφίγγει γύρω του. Με αντάλλαγμα την προστασία του καθεστώτος Άσαντ, ο Μπρούνερ αναδιοργάνωσε τη συριακή μυστική αστυνομία και δίδαξε μεθόδους βασανιστηρίων, πριν πεθάνει στη φυλακή της Δαμασκού.

Γεννημένος στις 8 Απριλίου 1912 στο Νάντκουτ της Αυστροουγγαρίας, ο Μπρούνερ έγινε μέλος του Αυστριακού παραρτήματος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος πριν κλείσει τα 20 του. Σύντομα, θα αναρριχηθεί στη ναζιστική ιεραρχία και θα αποτελέσει τον πιο πιστό συνεργάτη του Άιχμαν, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ειδικών μονάδων για τα εβραϊκά ζητήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η συνάντησή του με τον Άιχμαν τον οδήγησε στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσα σε έξι εβδομάδες διέλυσε την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, στέλνοντας 45.324 ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Μπρούνερ κατάφερε να ζήσει προσωρινά στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός ξαδέλφου του. Όταν τα πλαστά χαρτιά του αποκαλύφθηκαν, δραπέτευσε πρώτα στο Κάιρο και μετά στη Δαμασκό. Εκεί, συναντήθηκε με άλλους Ναζί και υπό την προστασία του Χαφέζ αλ Άσαντ, έγινε υπεύθυνος για την αναδιοργάνωση της μυστικής υπηρεσίας της Συρίας. Παρά τις πιέσεις από πολλές χώρες για την έκδοσή του, ο Μπρούνερ συνέχισε να ζει άνετα στη Συρία, μέχρι τη σύλληψή του το 1996.

Η τελευταία του κατοικία ήταν μια φυλακή στη Δαμασκό, όπου έζησε σε καθεστώς φυλάκισης με περιορισμένες συνθήκες, μέχρι τον θάνατό του, που παραμένει αβέβαιος.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ του είχε ζητήσει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ, αλλά ο Μπρούνερ, νιώθοντας άτρωτος, παρέμεινε προκλητικός μέχρι την τελευταία στιγμή. Η παραμονή του εκεί, όπως καταγράφεται, αντικατοπτρίζει την πικρή ιστορία ενός εγκληματία πολέμου που διασώθηκε από ένα δικτατορικό καθεστώς, επωφελούμενος από το σκοτάδι που το περιέβαλε.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play