Η σάτιρα του Νεφί φωτίζει τις αντιφάσεις της οθωμανικής κοινωνίας μέσω της γλώσσας και του ρυθμού του. Ο Νεφί, ένας από τους πιο σημαντικούς σατιρικούς ποιητές του 17ου αιώνα, ξεδιπλώνει την τέχνη του μέσα από μια εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ του υψηλού ποιητικού ύφους και της βλάσφημης, γεμάτης αθυροστομία γλώσσας των στίχων του. Ο ρυθμός που έχει κατορθώσει να επιτύχει ο μεταφραστής Δημήτρης Χουλιαράκης σε αυτή τη νέα έκδοση, αναδεικνύει την προσωπική του πορεία στην οθωμανική και τουρκική λογοτεχνία. Η συλλογή «Σαΐτες της οργής» του Νεφί, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ομέρ Ερζουρουμλού, που εκδίδεται από τις εκδόσεις Ροδακιό, προφέρει μια μοναδική ματιά στη σκωπτική του φωνή.
Ο Νεφί γεννήθηκε το 1572 σε μια εποχή και χώρο που αποτυπώνουν τις προκλήσεις και τις αντιφάσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αφού μιλάει άπταιστα την περσική γλώσσα και πλησιάζει τον σουλτάνο Μουράτ Δ’, δεν δείχνει έλεος στην κριτική του απέναντι στους ανώτερους αξιωματούχους και τους συναδέλφους του. Η σάτιρα του απευθύνεται με στόχευση στους ανόητους και στους φαύλους της εποχής του, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγή και αλήθεια μέσα σε ένα γκροτέσκο πολιτικό σκηνικό.
Είναι σαφές ότι ο Νεφί δεν περιορίζεται μόνο στην κοινωνική κριτική, αλλά και στην προσωπική του εμπειρία και την πικρία που νιώθει απέναντι στην προδοσία και την απάτη των πρώην συμμάχων του. Κάθε στίχος του αποτυπώνει την απογοήτευση του και την εσωτερική του αναζήτηση, προσφέροντας μια εντυπωσιακή μαρτυρία της εποχής του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr