Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη

Αναλύουμε την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνική διαδικασία στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις. Από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, η επιλογή του να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η πιο περίπλοκη και απαιτητική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει μόνο προσωπικές εμμονές, αλλά επίσης τη θέληση σημαντικών τμημάτων του αμερικανικού πολιτικού και στρατηγικού κατεστημένου. Η αμερικανική στρατηγική αναφορικά με την Ουκρανία, από το 2014 και μετά, επιδιώκει να εμποδίσει τη Ρωσία και την Κίνα να γίνουν υπερδυνάμεις. Η Ουκρανία, μια χώρα με εσωτερικές διαιρέσεις, έχει γίνει το κύριο πεδίο εφαρμογής αυτής της στρατηγικής.

Η ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία έγινε αντιληπτή ως μέσο δημιουργίας αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων για τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί την απόρριψη των ρωσικών αιτημάτων για εγγυήσεις ασφαλείας από την αμερικανική και ευρωπαϊκή πλευρά. Η αποτυχία των προσπαθειών για γρήγορη ειρηνική διαδικασία επιβεβαίωσε τη σταδιακή κλιμάκωση της σύγκρουσης και την αδυναμία αποτυχίας των στρατηγικών σχεδίων.

Στην παρούσα φάση, διαφαίνεται μια αναγκαιότητα απομάκρυνσης από τη σύγκρουση, με τους πολιτικούς κύκλους στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα του εδαφικού συσχετισμού. Η δήλωση του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, υπογραμμίζει ότι η επιστροφή στα σύνορα του 2014 δεν είναι ρεαλιστική. Αντίστοιχα, η Ευρώπη φαίνεται να εστιάζει στην ήττα της Ρωσίας, αγνοώντας την αδυναμία της να ασκήσει αποτελεσματική στρατηγική. Η ουκρανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, βλέπει τη νομιμοποίησή της να μειώνεται σε ένα περιβάλλον που έχει επιφέρει τεράστιες ανθρωπιστικές και υποδομικές καταστροφές.

Η πρωτοβουλία του Τραμπ για την Ουκρανία δεν είναι τυχαία, αλλά αντανάκλαση των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών τάσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ειδικά με την προνομιακή πρόσβαση στα φυσικά αποθέματα της Ουκρανίας και την ανοικοδόμηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως οι απαραίτητες υποχωρήσεις που θα ζητηθούν από τη Ρωσία και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, με την ανάγκη για έναν νέο δρόμο προς την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play