Ο Πάιατ τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη και τη σημασία των συνεχών ελληνοτουρκικών συνομιλιών

Ο Πάιατ τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη και τη σημασία των συνεχών ελληνοτουρκικών συνομιλιών

Ο Πάιατ επισημαίνει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ενέργεια και τη σημασία των διαλόγων με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζεοφρεϊ Πάιατ έχει διακριθεί στην αμερικανική διπλωματία. Ο Πάιατ υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, μια κρίσιμη θέση που άπτεται οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών σήμερα. Επιπλέον, υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, με εντυπωσιακές επιτυχίες στο βιογραφικό του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) πραγματοποιήθηκαν. Η αναθεωρημένη συμφωνία επεκτείνει σημαντικά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας την κρίσιμη αεροναυτική βάση Σούδας στην Κρήτη. Η συμφωνία επίσης επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου της με τη Ρωσία.

Η πενταετής ανανέωση της MDCA περιλαμβάνει μια εξαιρετική διάταξη – μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα επ’ αόριστον, εφόσον η Αθήνα δεν αποφασίσει να αποσυρθεί, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τo Βήμα την Κυριακή, που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα από την τοvima.com Διεθνής Έκδοση, ο Πάιατ τονίζει το ρόλο της Ελλάδας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη – με τη νέα συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα νότια της Πελοποννήσου και στα δυτικά της Κρήτης από την αμερικανική ενεργειακή κολοσσό Chevron. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των συνεχών ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Πάιατ αναγνωρίζει την αλλαγή στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και τις δύο βασικές δυνάμεις που τον επηρεάζουν, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σημαντική επιτυχία της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ευρώπης για μη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027 και τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτήν την κατεύθυνση μέσω του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου και άλλων ενεργειακών πρωτοβουλιών.

Η Ελλάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ελληνική κυβέρνηση να προχωρά σε συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες για την προώθηση αυτών των έργων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play