Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικάνος ποντίφικας, υπηρέτησε με πνεύμα απλότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικάνος και Ιησουίτης ποντίφικας στην ιστορία, απεβίωσε, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το Βατικανό μέσω βιντεοανακοίνωσης. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου στην Καθολική Εκκλησία, που χαρακτηρίζεται από τολμηρές προσπάθειες για μεταρρύθμιση, σφοδρή εσωτερική αντίσταση και αταλάντευτη δέσμευση για απλότητα, συμπερίληψη και κοινωνική δικαιοσύνη. Η εκλογή του ως πάπα, στις 13 Μαρτίου 2013, έσπασε αιώνες παράδοσης, καθώς έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποντίφικας μετά από 1.300 χρόνια.
Η επίσκεψή του στην Λαμπεντούζα, όπου θρήνησε για τους μετανάστες που πέθαναν στη Μεσόγειο, προοιώνισε μια θητεία άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες και τα θύματα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.
Από την αρχή της πορείας του, ο Φραγκίσκος αρνήθηκε τα μεγαλοπρεπή διαμερίσματα του παπικού γραφείου, επιλέγοντας να διαμένει σε ένα ταπεινό ξενώνα του Βατικανού. Επέλεξε ένα μπλε Ford Focus αντί για θωρακισμένο αυτοκίνητο και φορούσε τα παλιά του μαύρα παπούτσια και έναν απλό ασημένιο σταυρό. Το όραμά του ήταν σαφές: ήθελε μια Εκκλησία φτωχή και για τους φτωχούς.
Εκτός από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε, αναδιοργάνωσε το καταστατικό του Βατικανού, δίνοντας τη δυνατότητα στους λαϊκούς Καθολικούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, να αναλάβουν σημαντικά τμήματα. Στην ηγεσία του, σχεδόν το 80% των καρδιναλίων που είναι επιλέξιμοι να ψηφίσουν για τον επόμενο πάπα διορίστηκαν από εκείνον, γεγονός που δυνητικά θα cement τη κληρονομιά του, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τη συνέχειά της.
Ο Φραγκίσκος ήταν επικριτικός απέναντι σε πολέμους, τον καπιταλισμό χωρίς συνείδηση, την περιβαλλοντική καταστροφή και τη διάδοση όπλων. Η εγκύκλιος του Laudato Si’ έγινε σημείο αναφοράς για την κλιματική δράση. Αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη δεν απέφεραν ουσιαστικά διπλωματικά αποτελέσματα, το έργο του αποτυπώνει μια Εκκλησία πιο ανοιχτή στον διάλογο και λιγότερο περιορισμένη από την παράδοση.
Η υγεία του επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, με χειρουργική επέμβαση το 2021 και κινητικά προβλήματα, ωστόσο παρέμεινε πνευματικά ενεργός και οξυδερκής, καθοδηγώντας μια Εκκλησία που είναι πιο συνδεδεμένη με τον κόσμο και λιγότερο αποκλειστική. Η κληρονομιά του Φραγκίσκου αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα, που χαρακτηρίζεται από θάρρος, αντιφάσεις και συμπόνια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr