Συνήθως ο μεγιστάνας του αερίου και πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας εμφανίζεται μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο σήμερα, διέσχισε μαζί με τον Ιταλό “σταρ της αρχιτεκτονικής” Ρέντσο Πιάνο τον χώρο του μελλοντικού του κέντρου τέχνης στην καρδιά της Μόσχας.
Το κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2020 μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο ηλεκτρικό εργοστάσιο που απέχει δυο βήματα από το Κρεμλίνο, όπως ανακοίνωσε περιχαρής ο Λεονίντ Μίχελσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χθες, Δευτέρα, επισκέφθηκε τον χώρο που μοιάζει με καθεδρικό ναό, έχοντας δίπλα του τον 82χρονο αρχιτέκτονα και την κόρη του, Βικτόρια Μίχελσον. Από το όνομα της κόρης του ο μεγιστάνας του αερίου ονόμασε το ίδρυμα του VAC, το οποίο ίδρυσε το 2009 και εγκατέστησε στη Μόσχα και στη Βενετία. “Όταν επισκεφθήκαμε αυτό τον χώρο, με τον Λεονίντ, του είπα ότι έπρεπε να αγοράσει όλα τα γύρω κτίρια για να τα κατεδαφίσει ώστε να αφήσει το φως να διαπεράσει τον χώρο, και το έκανε”, είπε ο Ρέντσο Πιάνο, λέγοντας ότι “ο ιδιοκτήτης είναι ωραίος τύπος”.
Το μέρος αυτό, που βρίσκεται πάνω σε νησί του ποταμού Μόσχοβα, θα διατηρήσει την αρχιτεκτονική του εργοστασίου της εποχής και θα δημιουργήσει έναν χώρο εκθέσεων τον οποίο θα μπορούν να διασχίζουν οι περαστικοί, και θα περιλαμβάνει και ένα δάσος με σημύδες.
Ο Μίχελσον πλούτισε από το φυσικό αέριο. Ιδρυτής και πρόεδρος του Novatek, του πρώτου ιδιωτικού ομίλου φυσικού αερίου της Ρωσίας, είναι επίσης μέτοχος της πρώτης στη Ρωσία πετροχημικής εταιρίας Sibur. Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes για το 2019, η περιουσία του Μίχελσον εκτιμάται στα 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία.
Ο όμιλος Novatek τελεί υπό τομεακές αμερικανικές κυρώσεις από το 2014 και την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία της χερσονήσου της Κριμαίας.
Παρότι δεν έχουν επιβληθεί προσωπικά κυρώσεις σε βάρος του Μίχελσον, ο μεγιστάνας περιλαμβάνεται σε κατάλογο που κατάρτισε το 2018 η Ουάσινγκτον με πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας που θεωρούνται προσκείμενα στον πρόεδρο Πούτιν.
“Έφτιαξα πολλά στη ζωή μου αλλά αυτό το έργο είναι το πιο σημαντικό για μένα”, δήλωσε ο ολιγάρχης, ο οποίος απασχολεί στο μοσχοβίτικο εργοτάξιο τους ίδιους κατασκευαστές που έχει και για τα τεράστια εργοτάξια φυσικού αερίου που διαθέτει στην Αρκτική.
Όταν ρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό του έργου, ο δισεκατομμυριούχος απάντησε ότι είναι “ο διπλάσιος από αυτόν που προέβλεπα αρχικά” χωρίς να διευκρινίσει το ποσό.
Ο Μίχελσον διαθέτει μεγάλη συλλογή έργων τέχνης –η αξία της εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια– με έργα των Φράνσις Μπέικον, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Γκέρχαρντ Ρίχτερ και Βασίλι Καντίνσκι, και η οποία θα πάρει τη θέση της στον νέο αυτό χώρο.
Αρκετοί ολιγάρχες της Ρωσίας έχουν στραφεί στον κόσμο της τέχνης τα τελευταία χρόνια, με δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα της Δύσης, όπως ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ (στο Lincoln Center, το Carnegie Hall και το MoMA της Νέας Υόρκης) ή ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν (στο Guggenheim της Νέας Υόρκης).
O Μίχελσον κάνει δωρεές μεταξύ άλλων στην Τate Modern του Λονδίνου και στο νεοϋορκέζικο New Museum, όπου η κόρη του είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδρυμα VAC θέλει να προβάλλει τη ρωσική τέχνη στο εξωτερικό και να τοποθετήσει τη Μόσχα στον χάρτη της σύγχρονης τέχνης, μια αγορά όπου η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος βαρύνουσα παρουσία.