Ο ΠΟΥ επιστρέφει στο Αφγανιστάν μετά την “άδεια” που έλαβε από τους Ταλιμπάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες Πέμπτη την ικανοποίησή του που μπορεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν αφού έλαβε «την άδεια των Ταλιμπάν».

«Λαμβάνουμε την ανακοίνωση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Αφγανιστάν.

Ο οργανισμός είχε αναστείλει τις δραστηριότητες του στη χώρα τον Απρίλιο, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αφού οι Ταλιμπάν είχαν άρει τις εγγυήσεις ασφαλείας που τους παρείχαν. Η ΔΕΕΣ είχε λάβει «άδεια» στις 15 Σεπτεμβρίου να επαναλάβει τις δραστηριότητές της.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι «δίνουν άδεια» στον ΠΟΥ να εργαστεί στις περιοχές που ελέγχουν, όμως με τον όρο ότι ο οργανισμός θα τους ενημερώνει για τη στρατολόγηση νέου προσωπικού.

Επίσης οι αντάρτες απαιτούν η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας να γίνεται μόνο σε κλινικές και όχι στα σπίτια των κατοίκων ή τα τεμένη.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι αυτές ακριβώς οι εκστρατείες εμβολιασμού στα σπίτια είναι που του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

«Φοβόμαστε ότι μετά τη μεγάλη αυτή διακοπή των εμβολιασμών, περισσότερα παιδιά θα είναι ευάλωτα στον ιό της πολιομυελίτιδας και ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός παιδιών στο Αφγανιστάν θα καταλήξουν ανάπηρα», επεσήμανε ο Πίπερκορν.

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις τρεις χώρες παγκοσμίως, μαζί με το Πακιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική.

Η εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν και κάποιων θρησκευτικών ηγετών. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για συνομωσία των Δυτικών με στόχο να καταστήσει στείρα τα παιδιά των μουσουλμάνων ή να επηρεάσει την πίστη τους στο ισλάμ. Άλλοι πιστεύουν ότι χρησιμεύει ως κάλυψη για Δυτικούς ή Αφγανούς κατασκόπους.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.