Ο πρόωρος εξωπλανήτης που προκαλεί ριζικές αλλαγές στη θεωρία πλανητικής γέννησης

Ο πρόωρος εξωπλανήτης που προκαλεί ριζικές αλλαγές στη θεωρία πλανητικής γέννησης

Μάθετε για τον πρόωρο εξωπλανήτη TIDYE-1b που προκάλεσε νέα ερωτήματα για τον σχηματισμό πλανητών. Ακόμα δεν έχει βγει από το αβγό και είναι ήδη 10-20 φορές μεγαλύτερος σε μάζα από τη Γη: διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη που χρειάστηκε μόλις 3 εκατομμύρια χρόνια για να αποκτήσει το τελικό του σχήμα, μια στιγμή στην κλίμακα του κοσμικού χρόνου.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature καλεί σε επανεξέταση των θεωρητικών μοντέλων για τον σχηματισμό των πλανητών, δεδομένου ότι η διαδικασία γέννησης της Γης εκτιμάται ότι διήρκεσε 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο νεογέννητος πλανήτης, γνωστός ως IRAS 04125+2902 b ή TIDYE-1b, κινείται σε τροχιά γύρω από έναν πορτοκαλί νάνο σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, ένα μικρό αστέρι που αντιστοιχεί στο 70% της μάζας του Ήλιου και έχει τη μισή φωτεινότητα.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι οι πλανήτες μπορούν να αποκτήσουν συνεκτική μορφή εντός τριών εκατομμυρίων ετών, κάτι που μέχρι τώρα παρέμενε ασαφές. Ο πρόωρος εξωπλανήτης απέχει από το άστρο του πέντε φορές λιγότερο από ότι ο Ερμής από τον Ήλιο, και το έτος του διαρκεί μόλις 8,8 γήινες ημέρες. Παρά τη μικρότερη πυκνότητά του από τη Γη, ίσως μοιάζει με τον Ποσειδώνα, τον μικρότερο από τους αέριους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.

Ο TIDYE-1b ανακαλύφθηκε με τη μέθοδο της διάβασης, έγινε δηλαδή αντιληπτός από την ανεπαίσθητη μείωση στη λαμπρότητα του άστρου του καθώς περνούσε ακριβώς από μπροστά του. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο TIDYE-1b σχηματίστηκε σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το άστρο του και αργότερα μετακινήθηκε πιο κοντά, όπως πιστεύεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του Δία.

Loading

Play