Ο πρόσφυγας της Φλάνερι Ο’ Κόνορ: διαμάντια μέσα στη λάσπη

Ο πρόσφυγας της Φλάνερι Ο’ Κόνορ: διαμάντια μέσα στη λάσπη

Αναλύουμε την επίδραση της Φλάνερι Ο’ Κόνορ και τη θεματολογία της προσφυγιάς στο έργο της. Η Φλάνερι Ο’ Κόνορ, μία από τις πιο σημαντικές αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα, αντλεί έμπνευση για την πρώτη εκδοχή της νουβέλας Ο πρόσφυγας από δύο βασικές πηγές. Πρώτον, από ένα δημοσίευμα του 1949 που αφορούσε την οικογένεια προσφύγων Jeryczuk, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε γαλακτοκομική φάρμα κοντά στο Μίλεντζβιλ της Τζόρτζια. Δεύτερον, από την άφιξη μιας άλλης οικογένειας προσφύγων το 1951, οι οποίοι προσλήφθηκαν στην αγροτική επιχείρηση της μητέρας της. Η Ο’ Κόνορ, διαγνωσμένη με ερυθηματώδη λύκο το 1951, είχε σημαντικές δυσκολίες στη ζωή της και απέκτησε τη φήμη μιας σφοδρής παρατηρητής της ανθρώπινης φύσης. Περιστατικά από την φάρμα της μητέρας της, όπου φρόντιζε τα παγόνια, μεταφέρονται σχεδόν αυτολεξεί στο διήγημα της συλλογής Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος, η οποία επανακυκλοφόρησε πρόσφατα. Η ιστορία αναδεικνύει τις ρατσιστικές προλήψεις της κοινωνίας, καθώς και τις αγωνίες και τις αντιφάσεις των ανθρώπινων σχέσεων στον αμερικανικό Νότο.

Στο επίκεντρο του διηγήματος βρίσκεται η ιδιοκτήτρια ενός αγροκτήματος, κυρία Μακιντάιρ, η οποία συνεννοείται με τον εφημέριο Φλιν να βρει έναν πρόσφυγα για να εργαστεί στη φάρμα. Ο Πολωνός πρόσφυγας Γκίζακ αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανός και εργατικός, γεγονός που προκαλεί την ανασφάλεια της οικογένειας Σόρτλι, η οποία κατέχει τη λευκή πλευρά της κοινωνικής ιεραρχίας. Η κυρία Σόρτλι επιδιώκει να απολύσει τον Γκίζακ, γεγονός που οδηγεί σε σειρά γεγονότων που θα αλλάξουν τις ζωές των χαρακτήρων.

Η συγγραφέας εστιάζει στο πώς οι πρόσφυγες μπορούν να βιώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές στην Αμερική, συνδέοντας την ιστορία με τις τραγικές εμπειρίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τους φόβους της τότε κοινωνίας. Η Ο’ Κόνορ στήνει μια σύνθετη εικόνα για τη θέση των εκτοπισμένων ανθρώπων, τονίζοντας τις κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ο συμβολισμός του παγωνιού λειτουργεί καθοριστικά στο διήγημα, αντιπροσωπεύοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους θετικούς και τους αρνητικούς χαρακτήρες. Σε μία ιστορία όπου το ιερό και το βέβηλο συγκρούονται, ο πρόσφυγας καταλήγει να είναι όχι μόνο θύμα αλλά και μέρος μιας μεγαλύτερης κοινωνικής αναταραχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play