Η βιώσιμη γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη αποτέλεσαν κεντρικά θέματα της δεύτερης ημέρας του 5ου Olympia Forum, το οποίο διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς», ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, δήλωσε ότι η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει στο 30% του ΑΕΠ της περιφέρειας, απασχολώντας το 25% του ανθρώπινου δυναμικού.
«Είναι δηλαδή ένας από τους βασικούς πυλώνες. Το ζήτημα, στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, είναι να αποδίδει οφέλη που επιλέγουμε ως στόχο και να συνεχίσει με αυξητική τάση προς το μέλλον. Πρέπει να προσεγγιστούν οι δυνατότητες που έχουμε και να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, όπου εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, τα οποία μας δίνει η τεχνολογία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορέσουν να βρουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, για να αυξήσουν την παραγωγή, χρησιμοποιώντας νέα μέσα καλλιέργειας. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, πρέπει οι αγρότες να είναι και επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Φίλιας, διευκρινίζοντας ότι είναι ανάγκη οι αγρότες όχι μόνο να παράγουν αξιόπιστα και πιστοποιημένα προϊόντα, να τα συσκευάζουν, αλλά και να τα προωθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.
Μάλιστα, έδωσε έμφαση στις συνέργειες και στη συγκρότηση ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών. Ο κ. Φίλιας σημείωσε επίσης ότι εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Κόρινθο, ενώ πρότεινε να στηθούν μηχανισμοί για να αντιμετωπίζονται άμεσα οι νόσοι, αλλά και τα έκτακτα γεγονότα, τα οποία πλέον συμβαίνουν συχνά, όπως είναι, για παράδειγμα, η πανώλη, η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία κλπ.
«Στον χώρο της γνώσης και της καινοτομίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αρκετά ενεργό ρόλο και υψηλές επιδόσεις. Μόνο για την αγροδιατροφή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα καινοτομίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.» Ωστόσο, στη χώρα μας συνολικά παρατηρείται χάσμα μεταξύ πρακτικής και γνώσης, δηλαδή μεγάλο μέρος της γνώσης που παράγεται εντός και εκτός συνόρων δεν φτάνει ποτέ στους παραγωγούς, ενώ συχνά το ενδιαφέρον για τις ανάγκες των ίδιων των παραγωγών, από την πλευρά κυρίως των ερευνητικών φορέων, είναι μικρό. Η ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας στον παραγωγικό κόσμο παραμένει μεγάλη.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Neuropublic, Γιάννης Μαυρουδής, ανέφερε ότι το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα είναι μια οριζόντια προτεραιότητα και ανέδειξε την ανάγκη προσέλκυσης νέων παραγωγών στην αγροτική παραγωγή. Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας της Κρήτης, Μιχάλης Καθαράκης, τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.
Το 5ο Olympia Forum συνδιοργανώνεται από την εφημερίδα «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.