Ο ρόλος των Ουκρανών γυναικών στην παραγωγή καμουφλάζ για τον στρατό

Ο ρόλος των Ουκρανών γυναικών στην παραγωγή καμουφλάζ για τον στρατό

Ανακαλύψτε τη συνεισφορά των Ουκρανών γυναικών στην παραγωγή καμουφλάζ κατά τη διάρκεια του ρωσοουκρανικού πολέμου. Για σχεδόν τρία χρόνια, 60 Ουκρανές σε ένα μικρό χωριό της περιφέρειας του Κιέβου συμμετέχουν ενεργά στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, υφαίνοντας καμουφλαρισμένα κοστούμια για τον στρατό. Όπως αναφέρει ειδικό αφιέρωμα της βρετανικής Telegraph, οι γυναίκες του χωριού Χορένκα -γνωστές και ως Horenski Mavka- αφιερώνουν τις μέρες τους στην ύφανση ειδικών στολών για ελεύθερους σκοπευτές. Στην ουκρανική λαογραφία, η mavka αποτελεί ένα μυθικό, θηλυκό πλάσμα που κινείται ανάμεσα στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών, αλλά σήμερα ενσαρκώνει τη δύναμη και την αυτοθυσία μιας ομάδας Ουκρανών γυναικών που αγωνίζονται για την πατρίδα τους.

Στην αρχαιότητα, οι Ουκρανές συγκεντρώνονταν για να κεντήσουν και να προσευχηθούν, ενώ σήμερα, το Βισιβάνκα, το παραδοσιακό κεντημένο πουκάμισο, έχει γίνει το σύμβολο του ουκρανικού λαού. Η φωτογράφος Αλένα Γκρομ, που απαθανάτισε τις γυναίκες αυτές, αναφέρει ότι τα σύγχρονα είδη παραλλαγής αποτελούν την «σύγχρονη Βισιβάνκα». Με καταγωγή από το Ντονέτσκ, η Γκρομ αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα της το 2014 και τώρα υποβάλλει τις φωτογραφίες της για τα φετινά Sony World Photography Awards.

Η ύφανση του καμουφλάζ έχει εξελιχθεί σε μαζικό κίνημα, με την δραστηριότητα αυτή να εκτελείται σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας. Κάθε γυναίκα που συμμετέχει έχει τη δική της ιστορία και κίνητρο, από γιαγιάδες που περιμένουν τα εγγόνια τους μέχρι μητέρες που αγωνιούν για την επιστροφή των παιδιών τους.

Η Γκρομ σημειώνει ότι οι Mavka, πριν από τη ρωσική εισβολή, δεν γνωρίζονταν, όμως τώρα έχουν γίνει σαν οικογένεια. Τονίζει τη σημασία να μοιραστεί την ιστορία τους, καθώς πολλές φορές οι γυναίκες αγνοούνται από την αφήγηση του πολέμου. «Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρούμε το θέμα του πολέμου ζωντανό, ώστε η παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνά ότι στην καρδιά της Ευρώπης συνεχίζεται μια αιματηρή σφαγή», καταλήγει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play